back to top
24.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

24.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Σκάνδαλο Post Office: Δεν γνώριζα, είπε η πρώην διευθύντρια των Βρετανικών Ταχυδρομείων

Διαβάστε επίσης

Η πρώην διευθύντρια των βρετανικών Ταχυδρομείων (Post Office) Πόλα Βένελς ζήτησε συγγνώμη για τις άδικες δικαστικές καταδίκες εκατοντάδων διευθυντών ταχυδρομικών γραφείων, ένα σκάνδαλο που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη δικαστική πλάνη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ηθελα απλώς να πω ότι λυπάμαι πάρα πολύ για τους ταχυδρομικούς και τις οικογένειές τους και όσους υπέφεραν», δήλωσε κατά την έναρξη της κατάθεσής της στην επιτροπή που διεξάγει την έρευνα για το σκάνδαλο των εκατοντάδων άδικων διώξεων υπαλλήλων για κλοπή εξαιτίας ενός ελαττωματικού λογισμικού. Διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν ενημερωμένη για τα προβλήματα.

Αν και μάρτυρες που κατέθεσαν σε προηγούμενα στάδια της έρευνας την κατηγορούν ότι γνώριζε, η Βένελς, που ήταν διευθύντρια του Post Office από το 2012 έως 2019 κατέθεσε ότι επί πολλά χρόνια δεν γνώριζε ούτε για την ύπαρξη ελαττωμάτων στο λογισμικό Horizon της εταιρείας Fujitsu ούτε για τις διώξεις των στελεχών των βρετανικών ταχυδρομείων.

Υπό την διεύθυνσή της, τα βρετανικά ταχυδρομεία συνέχισαν να διώκουν στελέχη τους παρά τα αποδεικτικά στοιχεία για την ελαττωματική λειτουργία του λογισμικού, σύμφωνα με τους μάρτυρες.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η Πόλα Βένελς αναγκάστηκε να επιστρέψει το παράσημο που της δόθηκε από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ το 2018.

Κατά την περίοδο 1999-2015, περί τους 1.000 διευθυντές ταχυδρομικών γραφείων καταδικάστηκαν αδίκως για κλοπή ή πλαστογράφηση λογαριασμών εξαιτίας των προβλημάτων στο λογισμικό.

Ζωές και υπολήψεις καταστράφηκαν, ορισμένοι φυλακίστηκαν, πολλοί χρεοκόπησαν για να καλύψουν λογιστικά κενά που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν. Οικογένειες διαλύθηκαν. Τέσσερις αυτοκτόνησαν. Πολλοί πέθαναν πριν αποκατασταθεί η υπόληψή τους.

Στόχος της δημόσιας έρευνας είναι κυρίως να διαπιστωθεί ποιος στην Fujitsu, αλλά και στο Post Office, γνώριζε ότι το Horizon ήταν ελαττωματικό την ώρα που οι υπεύθυνοι των ταχυδρομικών γραφείων σύρονταν στα δικαστήρια.

«Υπήρξα υπερβολικά εύπιστη», δήλωσε σήμερα η Πόλα Βένελς λέγοντας ότι άκουσε πολλές μαρτυρίες από την αρχή της δημόσιας έρευνας και «έμαθε ότι οι άνθρωποι ήξεραν περισσότερα από αυτά που ή ίδια θυμόταν τότε ή γνώριζε τότε».

«Πιστεύω ότι ορισμένοι, μαζί και εγώ, έκαναν λάθη, δεν είδαν τα πράγματα, δεν άκουσαν τα πράγματα», επέμεινε εκείνη που το 2015 είχε δηλώσει ενώπιον των βουλευτών ότι δεν είχε διαπιστώσει καμία άρνηση δικαιοσύνης και ότι δεν υπήρχαν προβλήματα με το λογισμικό Horizon.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά λάθη που γνώρισε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο και υποσχέθηκε νόμο για την ταχεία αθώωση και αποζημίωση των ταχυδρομικών που κατηγορήθηκαν αδίκως.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα