back to top
28.2 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

28.2 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Χ. Θεοχάρης: Η κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα φέρει μέτρα αύξησης της φορολογίας και δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας

Διαβάστε επίσης

«Δεδομένη θέλησή μας να ξεριζωθούν και να εξαλειφθούν, κατά το δυνατόν,  φαινόμενα ανομίας. Θα συνεργαστούμε με  την Ελληνική Αστυνομία παρέχοντας στοιχεία για τη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής ή διαφθοράς και ευελπιστούμε σε νέες επιτυχίες» επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή την εγκληματική οργάνωση, που αποκαλύφθηκε με εμπλεκόμενα στελέχη της ΔΟΥ Χαλκίδας, εφοριακό και άλλους, οι οποίοι συνελήφθησαν για εκβιασμό ιδιωτών και επιχειρηματιών με χρηματικά ανταλλάγματα.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου τοποθετήθηκε σε επίκαιρα ζητήματα της οικονομίας, ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή» και της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια για την ακρίβεια, με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

*Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ 1 ΔΙΣ – ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΜΕΤΡΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

«Στο 1 δισ το κόστος από την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Το μέτρο, ειδικά  αν ήταν προσωρινό,  θα είχε ως επακόλουθο τη λήψη μέτρων αύξησης φορολογίας χωρίς να δίνει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Η Ισπανία που το εφάρμοσε δυσκολεύεται να το άρει και αναζητά διέξοδο σε αναβολές ή  παρατάσεις περιμένοντας να πέσει ο πληθωρισμός καθώς γνωρίζει πως παρόλο που δεν έφτασε στους καταναλωτές όλη η μείωση από την αφαίρεση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα περάσουν στο ακέραιο οι αυξήσεις, μόλις επανέλθει το μέτρο.

Στην πράξη, ο πληθωρισμός κινείται στο 2%, με το ελαιόλαδο να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, διότι στις αυξήσεις των τιμών του οφείλεται ίσως και πάνω από το μισό του πληθωρισμού. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, που έχουν αρχίσει να περιορίζονται από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μεγάλο μέρος των αυξήσεων στα τρόφιμα έχει ανακληθεί με τις αυξήσεις στον κατώτατο και μέσο μισθό».

*ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΗΡΑΜΕ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΑ

«Δεν παύει ωστόσο να μας ανησυχεί το κοινωνικό αποτύπωμα του προβλήματος. Η ακρίβεια είναι η αντανάκλαση στην ποιότητα ζωής των πολιτών, που η παλεύει να βελτιώσει η κυβέρνηση, αλλά και κάθε κόμμα. Η ακρίβεια έχει αυξημένο κοινωνικό αντίκτυπο…Σύμφωνα με στοιχεία έχει ανακληθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διετούς κρίσης, αλλά δεν είναι αρκετό».

*Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ – ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ  ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ

«Πρέπει να συνεχίσουμε σε ελληνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό,  με  δεδομένη την επιστολή του Πρωθυπουργού  στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πολυεθνικές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει δείξει τα δόντια της, καιρός είναι να το κάνει και στην εσωτερική αγορά, όχι μόνο στις εταιρίες από τρίτες χώρες που εκμεταλλεύονται την αγορά της ΕΕ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα