back to top
28.2 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

28.2 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, απέστειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι δύο ηγέτες ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 27 και 28 Ιουνίου. Στην επιστολή τους, οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ υπογραμμίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά και να τονώσει την εξοπλιστική της βιομηχανία. Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις ΗΠΑ, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023. «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά σχέδια», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο X. «Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδας μας αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουμε εθνικούς πόρους για μία ανάγκη η οποία είναι και εθνική και ευρωπαϊκή», επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του νωρίτερα στο Άργος.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν σε ένα ντιμπέιτ το οποίο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Tη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με τη μετεκλογική συνεργασία επισήμανε η υποψήφια του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για μια συνεργασία αποτελεί το γεγονός κάποιος να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου. «Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά μόνο με αυτές», ανέφερε ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάινε». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι τόσο το ΕΛΚ όσο και η «Ταυτότητα για την Δημοκρατία» δεν είναι δημοκρατικές δυνάμεις. Οι πέντε υποψήφιοι απάντησαν σε έξι θεματικές ενόττητες, για την οικονομία, την ανεργία, την άμυνα, το μεταναστευτικό, το κλίμα και οι συνεργασίες μετά τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι το ακροδεξικό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία καθώς και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές δεν εκπροσωπήθηκαν στην τηλεμαχία.

Τη διαγραφή και απόσυρση του Ευάγγελου Αντώναρου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, μετά τον χαρακτηρισμό «τουρκολάγνο» που απέδωσε στον πρωθυπουργό ο υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η ανακοίνωση καταλήγει: «Εκτός αν έχουν αποφασίσει στον ΣΥΡΙΖΑ να σπάσουν κάθε ρεκόρ χυδαιότητας και τοξικότητας, ξεπερνώντας ακόμα και τις εθνικές κόκκινες γραμμές».

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν από μία περιφέρεια της χώρας, αλλά και κεντρικά ζητήματα της καμπάνιας των ευρωεκλογών, με επισκέψεις, περιοδείες και δημόσιες εκδηλώσεις ανά την επικράτεια, με το βάρος να δίνεται εκεί που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει βουλευτές. Πηγές του κόμματος, επισημαίνουν πως οι περιοδείες του Στέφανου Κασσελάκη «έχουν στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα στις περιοχές που χρειάζονταν ενίσχυση και συσπείρωση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».

«Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση και σε δεύτερο χρόνο να καταστεί εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Δεν θέλω σε αυτή τη μάχη απέναντι στη ΝΔ να βρίσκομαι συνεχώς στη θέση να αντιπαρατίθεμαι με τον κ. Κασσελάκη, γιατί είμαστε διαφορετικά πράγματα ,εγώ παίζω μπάσκετ, εκείνος παίζει γκολφ. Είναι άλλη η προσπάθεια που γίνεται”, είπε χαρακτηριστικά.

Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει το κεντρικό πρόβλημα των σημερινών νοικοκυριών και ενισχύει τα καρτέλ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα θα ανακουφίσουν σταδιακά την ελληνική κοινωνία.

«Η κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα είχε κόστος 1 δισ. ευρώ και θα είχε ως επακόλουθο τη λήψη μέτρων αύξησης της φορολογίας, χωρίς να λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας», δήλωσε στον σταθμό μας ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Αύριο στις 10 και μισή το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένει ιδιαιτέρως προβληματική και επισφαλής» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος σχολιάζοντας έρευνα που διενήργησε η ΠΟΕΔΗΝ και επικεντρώνεται στα ενοίκια, που είναι απαγορευτικά για τους μισθούς των υγειονομικών.

Άλλοι 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, παρά το γεγονός ότι η COVID-19 είναι πλέον σε ύφεση.

Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε σήμερα συμφωνία για ενοικίαση 300 κελιών φυλακής στη Δανία ώστε να βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό των φυλακών. Το Κόσοβο αναμένεται να λάβει 210 εκατ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια για 300 κελιά φυλακών κοντά στην πόλη Γκνιλάν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος προβλέπεται αύριο στην Αττική, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι στα νότια νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 28 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα