back to top
28.2 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

28.2 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σε περιοχές της Ράφας ξέσπασαν μάχες εκ του συστάδην μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μελών της Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν στα νοτιοανατολικά της Ράφας και πλησίασαν στη δυτική συνοικία Γίμπνα, ενώ ο στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του σε τρία ανατολικά προάστια της πόλης αυτής, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν κάτοικοι.

«Οι δυνάμεις κατοχής (σ.σ. ο ισραηλινός στρατός) προσπαθούν να προχωρήσουν προς τα δυτικά, βρίσκονται στα περίχωρα της Γίμπνα, που είναι πυκνοκατοικημένη. Δεν έχουν εισβάλει ακόμη», δήλωσε ένας κάτοικος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ακούμε εκρήξεις και βλέπουμε μαύρο καπνό να βγαίνει από τις περιοχές στις οποίες έχει εισβάλει ο στρατός. Ήταν μια ακόμη δύσκολη νύκτα», πρόσθεσε.

Οι ταυτόχρονες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο και νότιο τμήμα της Γάζας τον Μάιο έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκ νέου εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Από τις συγκρούσεις έχουν κλείσει βασικές οδικές αρτηρίες εμποδίζοντας τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και εντείνοντας τον κίνδυνο λιμού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιτεθεί στη Ράφα προκειμένου να εξαλείψει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς που πιστεύει ότι κρύβονται εκεί. Τα ισραηλινά στρατεύματα κινούνται αργά προς τις ανατολικές συνοικίες της Ράφα από την αρχή του μήνα.

«Τα στρατεύματα ενεργούν βάσει πληροφοριών για τρομοκρατικούς στόχους στις περιοχές Μπραζίλ και ‘Σαμπούρα’, ενώ παράλληλα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν να βλάψουν τον άμαχο πληθυσμό», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι ο στρατός δεν έχει εισβάλει ακόμη στη Σαμπούρα, που βρίσκεται στο κέντρο της Ράφα.

«Στρατιώτες των IDF (ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) εντόπισαν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών έτοιμο να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Επιπλέον τα στρατεύματα εντόπισαν και κατέστρεψαν έναν αριθμό τούνελ των τρομοκρατών και εκτοξευτήρες στην περιοχή, ενώ εξόντωσαν αρκετούς τρομοκράτες σε μάχες εκ του συστάδην», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τη χερσαία τους επιχείρηση στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο στρατός έχει ισοπεδώσει πολλές κατοικημένες περιοχές, και έχουν πλήξει την κοντινή πόλη Μπέιτ Χανούν. Σε αυτές τις περιοχές ο ισραηλινός στρατός είχε πραγματοποιήσει ευρεία επιχείρηση πριν μήνες, όμως εξήγησε ότι χρειάστηκε να επιστρέψει για να αποτρέψει την ανασύνταξη της Χαμάς εκεί.

Όπως επεσήμαναν, οι IDF έχουν ξεκινήσει στοχευμένες επιδρομές στη Μπέιτ Χανούν «για να εξαλειφθούν τρομοκράτες και να εντοπιστούν και να πληγούν τρομοκρατικές υποδομές πάνω και κάτω από τη γη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη, ανεβάζοντας σε 286 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στις 20 Οκτωβρίου.

ΕΜ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα