back to top
27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κρυφή… αύξηση για χιλιάδες εργαζόμενους

Διαβάστε επίσης

Επιπλέον μισθολογική αύξηση 55,36€ καθαρά (6,67%) μέσω της επιδότησης της εργατικής εισφοράς μπορούν να διεκδικήσουν χιλιάδες εργαζόμενοι -χωρίς επιβάρυνση του εργοδότη- σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο.

Ειδικότερα, για τους εργαζόμενους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον κλάδο Σύνταξης και αμείβονται με το εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας , συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιδομάτων οικογενειακών βαρών και χρόνου υπηρεσίας, έπαψε από την 1η Σεπτεμβρίου 2000, η παρακράτηση από τους εργοδότες της εργατικής εισφοράς προς τον κλάδο Σύνταξης (άρθρο 14 του Ν. 2837/2000).

Η επιδότηση, δηλαδή, είναι ίση με το ποσό της εισφοράς του ασφαλισμένου για τον κλάδο Σύνταξης (6,67%), υπολογισμένου επί του βασικού ημερομισθίου για τους ημερομίσθιους και του βασικού μισθού για τους μισθωτούς (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα επίδομα που προσαυξάνει τις αποδοχές αυτές).

Ο τρόπος ασφάλισης των δικαιούχων εργαζόμενων παραμένει ο ίδιος για το συνολικό ύψος των εισφορών (συμπεριλαμβανομένης και της εργατικής εισφοράς του κλάδου Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Το ποσό της επιδότησης της Εργατικής Εισφοράς καταχωρείται στο πεδίο 43 της ΑΠΔ.

Προϋποθέσεις αύξησης

Για να τύχουν οι εργαζόμενοι της προαναφερόμενης ευνοϊκής αντιμετώπισης θα πρέπει:
-να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για τον κλάδο σύνταξης από παροχή εξαρτημένης εργασίας σε οποιονδήποτε εργοδότη, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
-για υπάλληλους: Να εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για τουλάχιστον 25 ημέρες εργασίας ανά μήνα, με εξαίρεση τους μήνες πρόσληψης και απόλυσης και να αμείβονται με τον προβλεπόμενο εκάστοτε βασικό μισθό της Εθνικής συλλογικής σύμβασης.
-για ημερομίσθιους: Να αμείβονται με το εκάστοτε πλήρες βασικό ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, συμπεριλαμβανόμενων και των τυχόν οικογενειακών επιδομάτων και χρόνου προϋπηρεσίας, ανεξάρτητα από τις ημέρες εργασίας που πραγματοποιούν ανά μήνα.

Παράδειγμα: Έστω ότι το βασικό ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη είναι 37,07 € και 830€ για τους υπάλληλους. Θα είναι: ημερομίσθιος: 37,07€ *6,67% = 2,47€ επιδότηση, για κάθε ημέρα εργασίας. Και για τον υπάλληλο η επιδότηση θα είναι: 830€ * 6,667%= 55,36€ τον μήνα ή 775,04 επιπλέον το χρόνο!

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1.Την επιδότηση δικαιούνται οι εργαζόμενοι για όλες τις μισθοδοτικές απασχολήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το επίδομα αδείας, και τα δώρα εορτών.
2.Αν ο εργοδότης χορηγήσει επιπλέον αποδοχές για υπερωρίες, νυχτερινά, μπόνους, κτλ τότε θα ισχύσει κανονικά η επιδότηση.
Η αμοιβή για την επιπλέον εργασία θα πρέπει να καταχωρείται σε ξεχωριστή στήλη με τίτλο «Λοιπές αποδοχές».
Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείονται οι εργαζόμενοι από το ποσό της επιδότησης, καθώς οι τακτικές αποδοχές τους είναι στα 830€ ασχέτως αν με τις υπερωρίες, νυχτερινά, κτλ υπερβαίνουν το ποσό αυτό.
3.Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, οι απασχολούμενοι σε οικοδομικές εργασίες, οι ασφαλιζόμενοι με τεκμαρτά ημερομίσθια, οι αμειβόμενοι βάσει Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και οι ασφαλιζόμενοι με ειδικές διατάξεις (φορτοεκφορτωτές, πωλητές λαϊκών τεχνών, φασόν, συμβάσεις έργου κλπ.).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα