back to top
27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Μαγιόρκα: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στα ερείπια του μπαρ που κατέρρευσε – 4 νεκροί και 16 τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ξένοι τουρίστες, από την κατάρρευση ενός μπαρ- εστιατορίου στο τουριστικό νησί Μαγιόρκα της Ισπανίας, στις Βαλεαρίδες νήσους.

«Υπάρχουν τέσσερις νεκροί και 16 τραυματίες», δήλωσε σήμερα το πρωί εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης του νησιού, αναθεωρώντας προς τα κάτω των αριθμό των τραυματιών.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επεσήμανε τη νύκτα στο Χ ότι επτά τραυματίες νοσηλεύονται σε «πολύ σοβαρή» κατάσταση και εννέα σε «σοβαρή». Όλοι τους «διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Πάλμα», πρωτεύουσας του νησιού Μαγιόρκα.

Διασώστες πέρασαν μεγάλο μέρος της νύκτας αναζητώντας στα ερείπια τυχόν άλλα θύματα, όμως πλέον έχουν ολοκληρώσει την επιχείρησή τους.

«Ολοκληρώσαμε (την επιχείρηση) αφού κάναμε τις τελευταίες αναζητήσεις και επιβεβαιώσαμε 20 θύματα, εκ των οποίων τέσσερις νεκροί», δήλωσε ο Έντερ Γκαρσία επικεφαλής της πυροσβεστικής της Πάλμα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IB3.

«Πολλές εθνικότητες»

Τα θύματα είναι «πολλών εθνικοτήτων», πρόσθεσε ο ίδιος. «Αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι η πλειονότητα (των θυμάτων) είναι αλλοδαποί και όχι κάτοικοι της Πάλμα», εξήγησε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι Βαλεαρίδες νήσοι στη Μεσόγειο είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ισπανία, μετά την Καταλονία. Το 2023 υποδέχθηκαν περισσότερα από 14 εκατ. τουρίστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στο τριώροφο κτήριο που κατέρρευσε στεγαζόταν ένα εστιατόριο και ένα μπαρ στο υπόγειο. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στην τουριστική περιοχή Πλάγια ντε Πάλμα και την ώρα της κατάρρευσης ήταν γεμάτο, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στις Βαλεαρίδες, ένα αρχιπέλαγος στο οποίο ανήκουν επίσης η Ίμπιζα, η Μινόρκα και η Φορμεντέρα.

Αμέσως μετά την κατάρρευση έσπευσαν στο σημείο πολλοί πυροσβέστες καθώς και ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Θύματα στο υπόγειο

Σήμερα οι τεχνικές υπηρεσίες θα ελέγξουν το κτήριο και θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τα αίτια της κατάρρευσης.

«Αυτή τη στιγμή ερευνώνται τα αίτια» της τραγωδίας, αλλά «αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο πρώτος όροφος κατέρρευσε και προκάλεσε την κατάρρευση του ισογείου» πάνω στο «υπόγειο όπου εντοπίσαμε τα περισσότερα θύματα» στο μπαρ, εξήγησε ο Έντερ Γκαρσία.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι «παρακολουθεί προσεκτικά τις συνέπειες της φρικτής κατάρρευσης που σημειώθηκε στην παραλία της Πάλμα».

Ο Σοσιαλιστής ηγέτης απηύθυνε «τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών» και δεσμεύθηκε ότι η κεντρική κυβέρνηση θα παρέχει «κάθε απαραίτητο μέσο» στις περιφερειακές αρχές.

Η πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων νήσων Μάργκα Πρόχενς δήλωσε «σοκαρισμένη από τις πληροφορίες για την κατάρρευση» και πρόσθεσε ότι η σκέψη της είναι «με τις οικογένειες των τεσσάρων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό συμβάν».

Το 2009 κατάρρευση τριώροφης πολυκατοικίας στην Πάλμα προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο Γερμανοί και τρεις Κολομβιανοί.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα