back to top
27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

“Latin Pop Portraits”: Έκθεση της Julia Guerrero στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”

Διαβάστε επίσης

“Latin Pop Portraits” έχει τίτλο η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κολομβιανής εικαστικού Julia Guerrero που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ και το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα.

Διαρκεί από τις 20 έως τις 27 Μαΐου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”, Ηρακλειδών 66 στο Θησείο και παρουσιάζεται με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.

Ο ιστορικός, κριτικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που έχει γράψει το βιβλίο “Στιγμές του χρώματος”, εκδ ΑΣΠΙΩΤΗ με αναφορά στην τέχνη της Julia Guerrero επισημαίνει μεταξύ άλλων για την παρούσα έκθεση της: “Οι καταθέσεις της καλλιτέχνιδας εμπεριέχουν την ιδιάζουσα σύνδεση και την ιδεογραφική ανασύνδεση. Διατηρώντας ισορροπίες και διαθέτοντας την υπέρτατη αναφορά προς το σκιαγραφικό μορφισμό των γνώριμων προσώπων και των φιγούρων σταχυολογούν καταβολές που ανάγονται σε φόρμες . Η απόλυτη γνώση του ενστίκτου στις ζητήσεις της την οδηγεί σε μια ολοκληρωμένη και εκτονωτική εκφραστικότητα. Οι σκέψεις της πάνω στην συγκεκριμένη θεματολογία με εκτεταμένη προσήλωση, ανεξάντλητη πρόθεση και διαφωτιστική επάρκεια αντανακλούν με πλαστικότητα σε χώρους απρόσμενους και μυστήριους. Φορτίζουν εμπεριστατωμένα και επεκτατικά το επιδιωκόμενο ιδεατό της φωβιστικής απόκλισης. Ο αεικίνητος μικρόκοσμος και ο συντονισμένος μακρόκοσμος της κινείται με ρομαντική διάθεση. Με τρυφερότητα απλώνεται στο κρεσέντο του υπερρεαλισμού . Συμπληρώνει την υπόσταση των πινάκων της με ένα ατέρμονο πλήθος συμβόλων. Η πολλαπλή χρήση και η διύλιση της φόρμας που χρησιμοποιεί η δημιουργός απελευθερώνει καταλυτικά το τρόπο διαπραγμάτευσης της οδηγώντας στο δρόμο προς την εκλεκτική ελευθερία. Επιφυλάσσει διακριτικά εκπλήξεις που στοιχειοθετούν την σύλληψη της εξακολούθησης . Κομίζει και διευκρινίζει με ευρηματικό γνώμονα καίριες, ζωογόνες και διαχρονικές θέσεις ανάτασης της ψυχής. Πρόκειται για μια τεχνική με εικόνες που αποτυπώνουν μια διάχυση με κατασταλαγμένη αντίληψη για την εμπειρία της ελεγειακής ακεραιότητας. Η κατανυκτική άφιξη της καταλήγει στην γεφύρωση του ανθρώπινου με το ιδανικό δεδομένο. Η δοξαστική εξιδανίκευση και η εκλογικευμένη αισιοδοξία της ενδυναμώνεται. Συγκροτείται από την ανόρθωση του αληθινού και του υπαρκτού. Στηρίζεται διεξοδικά στην αυτοπεποίθηση της οξυδέρκειας. Με παρρησία και θεώρηση η Julia Guerrero παρατηρεί. Με νοσταλγική γνώση αγγίζει την αυτοκριτική και την αναθεώρηση της γνώμης. Προχωρά στον ορίζοντα και προσδίδει στις περιπετειώδεις περιπλανήσεις που διαδραματίζει βάθος ανασυγκρότησης. Μας εισάγει ως κοινό σε μια ιδιάζουσα πρωτοποριακή γραφή με επίπεδα συμβάσεων που αναλίσκονται σε βαθμιαίες προσεγγίσεις. Η στόχευση των εκφάνσεων της κυοφορεί την επεκτατική διαύγεια που ενδυναμώνει με την λεπτομέρεια της μεστότητας. Εξελίσσει την διερευνητική πραγμάτευση της με την ανάγουσα παρεμβατική αποτύπωση. Σταδιακά περνάει σε ευρύ συνθετικό επίπεδο. Σε αναπόσπαστες παρατηρήσεις και σε ενδιαφέροντα φαινόμενα κύκλων. Στο ατέρμονο πλήθος των πολύπλευρων συμβολισμών της συνδέονται εκβάσεις με αναπόσπαστα δεμένες εκδοχές που κινούνται παράλληλα με τις αναδρομές και ενσωματώνουν επεκτάσεις. Στην οικουμενική φωβ εικαστική αποκάλυψη της η ρυθμική ειλικρίνεια δένει με τον απόλυτο αυθορμητισμό εμπλουτίζεται και χαρακτηρίζεται καίρια από την δυναμική της ανασυγκρότησης”.

Η δημιουργός Julia Guerrero έχει παρουσιάσει παλαιότερα την εικαστική εργασία της εκτός των άλλων εκθέσεων σε χώρους της Τεχνόπολης στο Γκάζι και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα