back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ECONOMIST – Ν. Ανδρουλάκης: Το δήθεν οικονομικό θαύμα βασίζεται σε σαθρά θεμέλια

Διαβάστε επίσης

Αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως οικονομικό θαύμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κατασκευή επικοινωνιακή που βασίζεται σε σαθρά θεμέλια επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας.

Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση -καθώς όπως είπε-δεν εκμεταλλευτηκε ούτε με σοβαρό ούτε με επωφελή οικονομικά τρόπο για την οικονομία και την κοινωνία τις ευελιξίες που έδωσε η ΕΕ κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία , ούτε εκμεταλλεύτηκε σωστά το Ταμείο Ανάκαμψης . Θα αποδειχθεί οτι ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τρεις τομείς, υγείας, πράσινης μετάβασης, δικτύων έτσι ώστε να στηθεί η αντίστροφη μέτρηση για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο απο αυτο που έχουμε σήμερα με περισσότερη ανθεκτικότητα.

Λιγα χρηματα εχουν κατευθυνθεί απο το ταμειο ανάκαμψης σε επενδυσεις που θα αφήσουν αποτυπωμα στην οικονομία επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης λέγοντας οτι πίσω απο τη λέξη μεταρρύθμιση κρύβονται διευθετήσεις και ολιγοπώλεια. Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να σπάσει αυγά, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

Για το ΠΑΣΟΚ μεταρρύθμιση σημαίνει εκσυγχρονισμός του κράτους και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και οχι διευθετήσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, επαναλαμβάνοντας οτι σε όλα βρισκόμαστε σε απόκλιση απο τον ευρωπαικό μέσο όρο.

Αναφερόμενος στην κακοδιαχείριση των κονδυλίων ο κ.Ανδρουλάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων οτι μόλις 287 εταιρίες έχουν λάβει 4,8 δις ευρώ απο το Ταμείο Ανάκαμψης με πολυ ευνοϊκούς όρους , κάτι που, όπως τόνισε, υπονομεύει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο “Made in Greece”

O κ. Ανδρουλάκης αφού υπογράμμισε την ανάγκη μιας διαφορετικής προσέγγισης πρότεινε ένα νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο “Made in Greece” που θα συνδυάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαικής χρηματοδότησης.

Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε μεταξύ άλλων:

-1ον τριετή απαλλαγή απο το φόρο πραγματοποιούμενων κερδών ως κίνητρο για τη δημιουργία νεων επιχειρηματικών σχημάτων με συνεργασίες και δικτυώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-2ον ειδικές γραμμές χρηματοδότησης απο το Ταμείο Ανάκαψμης . Όπως είπε συνέβη στην Πορτογαλία με στόχο να μην πάνε όλα τα δάνεια μέσω τραπεζών στην αγορά και η χρηματοδότηση να μην είναι με τα εμπορικά κριτήρια των τραπεζών , αλλά με όρους επενδύσεων στην καινοτομία με νέες θεσεις εργασίας ,ψηφιακής μεταβασης κτλ.

-3ον οι ρυθμίσεις χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία να είναι πραγματικές και όχι όπως αυτές που ανακοινώνονται .Ρύθμιση 120 δοσεων και κίνητρα με κούρεμα με 30% για τους συνεπείς του αρχικού κεφαλαίου κάνοντας λόγο για πολιτικές που ξεχωρiζουν το στρατηγικό κακοπληρωτή απο αυτον που αγωνίζεται αλλά δεν αντέχει….

-4ον στο θέμα των κόκκινων δανείων μίλησε για πολιτική 2ης ευκαιρίας αξιοπρέπειας με προστασία πρώτης κατοικίας και κανόνες διαφάνειας στο σύνολο λειτουργίας των funds ωστε προτεραιότητα να ειναι η ρύθμιση και όχι-όπως ανέφερε- ο ξαφνικός θάνατος της μικρομεσαίας επιχείρησης

-5ον κίνητρα για προσλήψεις , καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Διακύβευμα ευρωεκλογών

Η 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να σταματησει η αλαζονεία του 41% δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών για να αποκτήσει η χώρα , όπως είπε ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση και οχι life style που δίνει περιθώριο διαφυγής στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Συνάντηση με Ολάντ

Σε εγκάρδιο κλίμα συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande.

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για τις επικείμενες ευρωεκλογές ως προς τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν στα όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών.
Το τετ α τετ έγινε στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, σε οτι αφορά τη σημερινή προεκλογική δραστηριότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στη Λιβαδειά όπου και είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στις 7 το απόγευμα.

Κατερίνα Ππαβασιλείου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα