back to top
32.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κουτσούμπας: Παλεύουμε μαζί για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Διαβάστε επίσης

​Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου συναντήθηκε με το Σωματείο των εργαζομένων και συζήτησε με τους εκπροσώπους του για τα προβλήματα στο νοσοκομείο. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Λουίζα Ράζου και Θοδωρής Χιώνης.

​Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Ευαγγελισμού, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του προσωπικού και συνολικά στις σοβαρές ελλείψεις του δημοσίου συστήματος υγείας.

​Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά πως «είμαστε παλιοί γνώριμοι, δεν ερχόμαστε για πρώτη φορά εδώ στον Ευαγγελισμό. Σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σας τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν εδώ, παρόντες. Είμαστε παρόντες στους δρόμους του αγώνα, και μέσα στο νοσοκομείο και έξω απ’ αυτό, και μέσα στη ελληνική Βουλή και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, παντού, όπου χρειάζεται να διεκδικούμε μαζί σας, χέρι-χέρι, τα δίκαια αιτήματα σας. Γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση ότι όλοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε άλλους τομείς, όλο το βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου, όπως και όλων των δημόσιων νοσοκομείων, δίνουν μια τεράστια μάχη, μια πραγματικά ηρωική μάχη για τους ασθενείς, για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, για όλους εμάς όταν σας χρειαζόμαστε για να μας κάνετε καλά σε ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον. Την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι δίνετε αυτή τη μάχη μόνοι σας, μακριά απ’ αυτό που έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα το δημόσιο νοσοκομείο. Δίνετε τη μάχη χωρίς επαρκές ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Είπε και ο πρόεδρος του σωματείου σας πριν, πολύ σωστά, το ξέρετε κι εσείς, το ξέρει και όλος ο ελληνικός λαός που έρχεται εδώ, ότι λείπουν χιλιάδες γιατροί με ειδικότητες. Όσοι καλύπτουν κάποιες ανάγκες τις καλύπτουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να κρατάνε ομήρους τους εργαζόμενους. Λείπει βοηθητικό προσωπικό, λείπουν νοσηλευτές, λείπουν σύγχρονες και επαρκής υποδομές, μηχανήματα. Και βέβαια, όλα αυτά γίνονται με τραγικές εφημερίες, με συνεχόμενες εφημερίες, χωρίς να έχει στοιχειώδη ξεκούραση ο γιατρός ώστε να μπορεί με επάρκεια, με καθαρό μυαλό να κάνει την επιστήμη του, να σώσει ζωές. Και βεβαίως, με κουτσουρεμένες μισθολογικές απολαβές, που έχουν ακολουθήσει απ’ τα χρόνια της κρίσης και συνεχίζονται, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, απ’ όλα τα κόμματα, όποιες κι αν είναι οι διοικήσεις.

​Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα ξέρει και να τα θυμάται ο ελληνικός λαός, να τα θυμούνται οι εργαζόμενοι, οι συνάνθρωποι μας που έρχονται εδώ για να γιατροπορευτούν. Να φτιάξουμε έτσι ένα μέτωπο, μια κοινωνική συμμαχία, ώστε να απαιτήσουμε πραγματικό δημόσιο, δωρεάν νοσοκομείο, κι όχι τη συνεχή απαξίωση του, που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, όποιος κι αν είναι στη κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι στην αντιπολίτευση. Με τις τεράστιες ελλείψεις και τις ανεπάρκειες που βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή των εργαζομένων μέσα στο νοσοκομείο, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων που έρχονται εδώ για να γιατρευτούν».

​Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της ΕΕ στον τομέα της υγείας, τονίζοντας: «Σε λιγότερο από δύο βδομάδες, θα πάμε να ψηφίσουμε στις κάλπες, στις Ευρωεκλογές, θα πρέπει λοιπόν, να πούμε κι από δω, σήμερα, ότι μια τεράστια ευθύνη βρίσκεται στην ίδια την ΕΕ, με τις οδηγίες, τις κατευθύνσεις, τα μέτρα που δίνει, τα οποία υλοποιούνται μετά από τις κυβερνήσεις στα κράτη-μέλη, στα κοινοβούλια εδώ. Όπως και η κυβέρνηση του Μητσοτάκη τα παίρνει από το ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, τα φέρνει εδώ και τα υλοποιεί ως αντεργατικούς νόμους. Για παράδειγμα, προαπαιτούμενο ήταν τα απογευματινά χειρουργεία, η επί πληρωμή δηλαδή, το νόμιμο φακελάκι σε τελευταία ανάλυση. Βάζει ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώνει να τον χειρουργήσει ο χειρουργός και βάζει τον γιατρό να είναι σε αντίθεση με τον ασθενή. Αυτό το νοσοκομείο θέλουν και η ΕΕ, και οι ελληνικές κυβερνήσεις, και τα κόμματα τους.

​Φυσικά, όλα αυτά φαίνονται στις κατευθύνσεις, όπου μιλάνε -τα ξέρετε πολύ καλά- για αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία, μιλάνε για το φάρμακο εμπόρευμα, μιλάνε για τη λογική και τη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, όπου τα πάντα είναι κόστος για τον εργαζόμενο λαό, γι’ αυτόν που θα πρέπει να απολαμβάνει, αλλά είναι όφελος για την εθνική οικονομία, που – παρεμπιπτόντως, να πούμε ξανά – πάει ως ζεστό χρήμα μόνο σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η ΕΕ και η κυβέρνηση δε λένε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό το ζεστό χρήμα που δίνεται απ’ τον ιδρώτα των φορολογουμένων της χώρας μας, πάει για χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, και στον τομέα της Υγείας. Είδαμε τον ρόλο που έπαιξαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου εδώ τα νοσοκομεία μας έγιναν νοσοκομεία μιας νόσου, του covid, και στέλνανε για τις υπόλοιπες ασθένειες στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να θησαυρίζουν οι λίγοι έμποροι, αυτοί οι μεγάλοι έμποροι των ιδιωτικών μεγαθηρίων στην Υγεία.

​Αυτή όμως είναι η ΕΕ, αυτές είναι και οι κυβερνήσεις της. Επιλέγει λέει προγράμματα για την “πράσινη” μετάβαση κι αυτό ακούγεται ωραίο. “Πράσινα άλογα”  τους λέμε εμείς. Επιλέγει έργα, λόγω αυτού, για να γίνονται ενεργειακές καινοτομίες και ανακαινίσεις και λοιπά, και είδαμε που οδηγείται. Για να δώσει χρήματα όμως η ΕΕ για την “πράσινη” μετάβαση κι απ’ αυτά τα ταμεία για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις έχει, όμως δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για να φτιαχτεί ένα δημόσιο νοσοκομείο, για να φτιαχτεί μια υποδομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να προσληφθούν γιατροί σε όλες τις ειδικότητες, να προσληφθούν νοσηλευτές. Απ’ την άλλη βλέπουμε τι γίνεται, στο “Γεννηματάς”, το είδαμε όλοι το διαβάσαμε στις εφημερίδες, άλλοι βέβαια το ζήσανε. Χρηματοδοτούν υποτίθεται για να κάνουν ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμούς στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, εκεί το έκαναν, και είδατε τα χάλια. Ράντζα πάλι στους διαδρόμους, οι γιατροί να πηδάνε πάνω από ράντζα κι από κρεβάτια για να βρουν ασθενείς να τους περιθάλψουν γιατί ουσιαστικά, προσωπικό δεν υπάρχει. Μπορεί να φτιάχνουν και να χρωματίζουν τα ντουβάρια αλλά γιατρούς δεν προσλαμβάνουν. Και ο ασθενής να μην μπορεί να περιθάλπεται σωστά και ο γιατρός, ο νοσηλευτής, ο εργαζόμενος στο νοσοκομεία να υποφέρει, να μην μπορεί να αντέξει αυτή τη κτηνωδία ενός κράτους που είναι μόνο για τα συμφέρονται των λίγων.

​Πολύ σωστά έγινε η αναφορά γι’ αυτήν την κατάπτυστη εγκύκλιο του υπουργείου σχετικά με τους VIP και την προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση τους, ενώ το σωστό και δίκαιο είναι να εξυπηρετούνται οι ασθενείς είτε είναι γνωστές προσωπικότητες, είτε είναι απλός εργαζόμενος, απλός υπάλληλος, ένας αγρότης, ένας επαγγελματίας, μια γυναίκα, ένας φοιτητής να εξυπηρετούνται με βάση την προτεραιότητα του περιστατικού. Αυτός που πρέπει να πάει πρώτος στο χειρουργείο, αυτός που πρέπει πρώτα να κοιτάξεις ώστε να γιατρευτεί, κι όχι βέβαια αν είναι κάποιο επώνυμο πρόσωπο. Σ’ αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι».

​Τα ζητήματα της υγείας να γίνουν κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας: «Κι εμείς θεωρούμε ότι ο τομέας της υγείας, η αναγκαιότητα ενός δημόσιου πραγματικά δωρεάν συστήματος υγείας που θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου. Γι’ αυτό που έκανε η ΕΕ και τι αποφάσεις πάρθηκαν στα Ευρωκοινοβούλια αυτών των χρόνων, για το τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, και η σημερινή της ΝΔ, αλλά και τι έκαναν τα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης σε σχέση με τον δημόσιο τομέα της υγείας. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα φυσικά, γιατί δεν είναι ένα μόνο το πρόβλημα, από κοντά και μαζί έρχεται η ακρίβεια, γιατί και εσείς ζείτε αυτή την κατάσταση, έρχεται η παιδεία και η μόρφωση των παιδιών μας, έρχονται τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός με χαμηλούς μισθούς με χαμηλές συντάξεις και βεβαίως με πληρωμή μεγάλων, υπέρογκων φόρων είτε έμμεσων είτε άμεσων και αυτά όλα είναι κριτήρια ψήφου για τον ελληνικό λαό και κριτήρια ψήφου και για τους εργαζόμενους στον “Ευαγγελισμό”.

​Θυμόσαστε τότε που έλεγαν οι κρατικοί παράγοντες, οι υπουργοί εν μέσω πανδημίας covid να βγούμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τον ηρωικό αγώνα που δίναν εκείνες τις δύσκολες ημέρες και τώρα να απευθύνονται σε εσάς και να σας λένε “κάφρους” και “ανθρωπάκια”. Λέξεις απαράδεκτες που πρέπει να επιστραφούν στον ίδιο το σημερινό υπουργό Υγείας.

​Έτσι, λοιπόν, εμείς λέμε ότι πρέπει να δυναμώσετε τη δύναμη αυτή, τη φωνή που και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, αλλά κυρίως στους δρόμους του αγώνα, στα σωματεία παντού, να δυναμώσει αυτή η δύναμη που θα παλέψει μαζί σας για να γίνουν πράξη όλα τα οράματα, όλες οι διεκδικήσεις, όλα αυτά που έχουμε ανάγκη σαν λαός και σαν χώρα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια, με το κεφάλι ψηλά. Για να μπορούμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας και οι οικογένειές μας χωρίς το άγχος για το πώς θα πάω στο νοσοκομείο και τι θα γίνει εκεί, τι θα χρειαστεί να πληρώσω αν θα βρω τον γιατρό, πότε θα μου βάλει το ραντεβού γιατί δεν υπάρχουν γιατροί, να περιμένω εξάμηνο και χρόνο. Τελειώνοντας αυτή την μικρή μου παρέμβαση θα ήθελα να σας καλέσω να κάνετε αυτό που σκέφτεστε, πάρα πολλοί από εσάς, όπως και πολλοί εργαζόμενοι εκεί έξω, δυναμώσετε τη δύναμη αυτή που θα είναι μαζί σας και την επόμενη ημέρα, το ΚΚΕ. Γιατί μετά της 9 του Ιούνη υπάρχει και η 10η του Ιούνη και νέα αντιλαϊκά μέτρα υπάρχουν στα συρτάρια και της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

Κώστας Κορέλλης 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα