back to top
32.1 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Οι 144 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν πλέον το παλαιστινιακό κράτος

Διαβάστε επίσης

Μετά από την επίσημη αναγνώριση σήμερα από την Ισπανία την Ιρλανδία και τη Νορβηγία ενός παλαιστινιακού κράτους συνολικά 144 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ θα έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κρατικό μόρφωμα.

Η αναγνώριση της κρατικής οντότητας από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες αφορά ένα παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορά του χαραγμένα όπως ήταν πριν από το 1967 και με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένο έπειτα από επτά μήνες σύγκρουσης στη Γάζα.

Όσον αφορά μόνο στην Ευρώπη η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή χώρες της 27μελούς ΕΕ που αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν ήδη κάνει η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Βρετανία, η Αυστραλία και οι χώρες μέλη της ΕΕ Μάλτα και Σλοβενία έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Όσλο έχουν εμφανίσει την απόφασή τους ως τρόπο για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα. Ενώ η δήλωση από τις τρεις χώρες είναι ως επί το πλείστον συμβολική, ελπίζουν ότι θα παρακινήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν.

Στο αντίπαλο δέος η Γαλλία υποστήριξε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρισθεί παλαιστινιακή κρατική οντότητα, ενώ η Γερμανία συντάχθηκε με το στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση και επιμένοντας ότι μια λύση δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Το Ισραήλ έχει απαντήσει αποσύροντας τους πρεσβευτές του από τη Μαδρίτη, το Όσλο και το Δουβλίνο και καλώντας τους πρεσβευτές των τριών χωρών να παρακολουθήσουν βίντεο στα οποία εικονίζονται Ισραηλινοί να συλλαμβάνονται όμηροι από ενόπλους της Χαμάς. Το Ισραήλ εμποδίζει επίσης την Ισπανία να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και κατηγόρησε την Ισπανία ότι βοηθάει τη Χαμάς. Σε απάντηση, η Ισπανία κλιμάκωσε τις επικρίσεις χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα «πραγματική γενοκτονία».

Πέδρο Σάντσεθ: Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης είναι “απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης”

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης είναι “απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης” ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, πέραν του ότι είναι ένα “ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σε σύντομη δήλωσή του στα ισπανικά και τα αγγλικά μερικές ώρες πριν από την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την ισπανική κυβέρνηση, ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη “εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ”.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος που περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ενοποιημένο υπό την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα παλαιστινιακά σύνορα μετά το 1967 εκτός κι αν αυτές συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές.

Νορβηγία : Λυπούμαστε για την απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» εκ μέρους του Ισραήλ

Η Νορβηγία χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη λύπη της για την προφανή απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» εκ μέρους του Ισραήλ.

«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

«Η ημέρα που η Νορβηγία αναγνωρίζει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος είναι μια σημαντική ημέρα για τη σχέση ανάμεσα στη Νορβηγία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.

Απέναντι στις ισραηλινές επικρίσεις, ο Μπαρτ Άιντε επέδωσε την Κυριακή στις Βρυξέλλες ρηματική διακοίνωση στο νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα για την έναρξη της ισχύος αυτής της απόφασης.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα σημάδι εποικοδομητικής δέσμευσης», δήλωσε σήμερα ο Άιντε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών.

«Έχω εμπιστοσύνη στην παλαιστινιακή κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει τη δύσκολη δουλειά της μεταρρύθμισης και θα βάλει τις βάσεις της διακυβέρνησης, έπειτα από μια κατάπαυση του πυρός, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα», δήλωσε.

Στις αρχές των χρόνων του 1990, η Νορβηγία είχε φιλοξενήσει μυστικά τις πρώτες ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν καταλήξει στις συμφωνίες του Όσλο θέτοντας τις βάσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μερών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα