back to top
30.6 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

30.6 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Ευρωεκλογές: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια – Όλες οι λεπτομέρειες

Διαβάστε επίσης

Tην άδεια που δικαιούνται στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών την ερχόμενη Κυριακή, πρέπει να αιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν από τον τόπο εργασίας τους, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Η άδεια κυμαίνεται από μια έως και τρεις ημέρες με αποδοχές, ανάλογα με την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν αλλά και το αν η εβδομαδιαία εργασία τους είναι πενθήμερη ή εξαήμερη.

– Η ειδική άδεια απουσίας, χορηγείται με αποδοχές

– Η χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές καλύπτει τον ιδιωτικό τομέα, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και το προσωπικό των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου Τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας.

– Για όσους εργαζόμενους πρέπει να μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και η Κυριακή 9 Ιουνίου είναι εργάσιμη ημέρα, τότε θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν του ημερομισθίου.

– Η ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών (άδεια αναψυχής).

– Για τη χρήση της ειδικής εκλογικής άδειας οφείλει να χορηγείται στους εργαζόμενους από το αρμόδιο όργανο βεβαίωση συμμετοχής στις εκλογές.

– Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος συμμετέχει σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, καλύπτεται από την νομοθεσία τόσο ως προς την απουσία όσο και ως προς την διασφάλιση του ημερομισθίου, ενώ η απουσία του και την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών , συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα