back to top
31 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

31 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Η Ανοιχτή Πόλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Διαβάστε επίσης

Την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να προστατευτούν οι χώροι πρασίνου ζητά η Ανοιχτή Πόλη με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. «Η κλιματική κρίση και οι ανάγκες που δημιουργεί πρέπει πλέον να διατρέχουν οριζόντια όλες τις δραστηριότητες του Δήμου» σημειώνει η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο

Σήμερα 5 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει την κυρίαρχη πρόκληση που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Αθήνα: το στοίχημα για μια πράσινη, βιώσιμη πόλη, το οποίο για εμάς είναι αλληλένδετο με εκείνο για μια πόλη κοινωνικής δικαιοσύνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης.

Σήμερα, η Αθήνα εξακολουθεί να έχει κακής ποιότητας αέρα, πενιχρές επιδόσεις στην ανακύκλωση, χαμηλό μέσο όρο πρασίνου ανά κάτοικο και έλλειψη ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει με τα μάτια μας πόσο ευάλωτη είναι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, ενώ πολλοί δημότες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει αναδείξει, εδώ και χρόνια, την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων σε προγραμματική της προτεραιότητα. Οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να ενισχυθούν σε μέσα, στελέχωση και γνώση, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πράσινων χώρων για φροντίδα και των δημόσιων υποδομών για συντήρηση. Νέοι ελεύθεροι χώροι πρέπει να εξασφαλιστούν και να αποδοθούν στους δημότες. Η επιτυχία της ανακύκλωσης απαιτεί πολιτική βούληση για ένα δημόσιο και αποκεντρωμένο σύστημα, με μεθοδική ενεργοποίηση των κατοίκων και χωρίς τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η εξάρτηση από το ιδιωτικό συμφέρον. Καινοτόμες δράσεις πρέπει να υποστηριχθούν για την εξασφάλιση συνθηκών ενεργειακής δημοκρατίας. Η κλιματική κρίση και οι ανάγκες που δημιουργεί πρέπει πλέον να διατρέχουν οριζόντια όλες τις δραστηριότητες του Δήμου.
Θέλουμε μια πόλη φιλική στους κατοίκους της. Δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, αν αυτή δεν είναι μια πόλη σε ειρήνη με το περιβάλλον. Η Ανοιχτή Πόλη θα υποστηρίξει με τις δυνάμεις της κάθε πρωτοβουλία, στην κατεύθυνση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης Αθήνας.

Μάγδα Μπουλούκου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα