back to top
21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ν. Μαραβέγιας: Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις εθνικές

Διαβάστε επίσης

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Αντιπρύτανης καθώς και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στους Γιάννη Λαυράνο, Νίκο Καρούτζο και Δημήτρη Τζιβελέκη, υπενθύμισε ότι οι Ευρωεκλογές έχουν αντανάκλαση στη ζωή των πολιτών καθώς η πλειοψηφία των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρώπη, ενσωματώνονται στην ελληνική έννομη τάξη, επομένως επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.

«Οι πολίτες ίσως να μην έχουν πλήρως αντιληφθεί ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι απλά ένα συμβουλευτικό όργανο, όπως συνέβαινε παλιά. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κανονισμός ή οδηγία που να μην έχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώνονται οι αποφάσεις για τον προϋπολογισμό. Επίσης, εκεί ενσωματώνονται όλα τα χρήματα που δίνει η ΕΕ στις διάφορες χώρες-μέλη μέσω των αρμόδιων Ταμείων. Το 75% της χρηματοδότησης των έργων που γίνονται στην Ελλάδα και περίπου το 100% των επιδοτήσεων των αγροτών, περνάει από την ΕΕ. Επομένως, οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις εθνικές», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Περίπου το 80% των αποφάσεων που ρυθμίζουν την καθημερινή μας ζωή, ακόμα και ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μαραβέγιας, απέδωσε τα υψηλά ποσοστά αποχής όχι μόνο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους αλλά και στην δυστοκία και στην καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων της Ε.Ε

«Οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται πολύ αργά και αυτό κοστίζει, ειδικά σε οικονομικό επίπεδο. Πρέπει να υπάρξει μείωση του χρόνου λήψης αποφάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις να εφαρμόζεται ο κανόνας της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας, ιδίως στα ζητήματα κυριαρχίας. Μπορούν να υλοποιούνται αποφάσεις με αυξημένες πλειοψηφίες», τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτή η ευρωπαϊκή σύγκλιση, ο κ. Μαραβέγιας, εκτίμησε: «Δεν είναι άπιαστο όνειρο. Βήμα βήμα γίνονται πράγματα αλλά με αργούς ρυθμούς και οι πολίτες δεν έχουν υπομονή. Από την άλλη, χρειάζεται να αλλάξει και η Ευρώπη».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα