back to top
29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: Ενιαία μέτωπα από Αριστερά και Άκρα Δεξιά – Οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Διαβάστε επίσης

Ενώνει τις δυνάμεις της για μία ακόμη φορά η γαλλική Αριστερά ενόψει  της αναμενόμενης επέλασης της Μαρίν Λέπεν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές . Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών ρευμάτων, της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ στην δημιουργία εκλογικού μετώπου αφήνοντας ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα του προσώπου  που θα προτείνουν για πρωθυπουργό σε περίπτωση που κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα τέσσερα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν και να προτείνουν κοινούς υποψηφίους στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του μήνα με σκοπό να αμφισβητήσουν το ακροδεξιό κίνημα της Μαρίν Λεπέν.

Ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μιας εκλογικής συμμαχίας εξετάζουν ήδη οι δύο μεγαλύτερες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός μετά το 31,4% που πέτυχε στις Ευρωεκλογές οδηγώντας σε συντριβή το κόμμα του προέδρου Μακρόν ( 14,6%) επιδιώκει μια συμμαχία με το άλλο ακροδεξιό κόμμα της Reconquest του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ  και η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρσελάν.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, η το κόμμα της Μαριν Λεπέν  Εθνικός Συναγερμός θα είχε κερδίσει το 34% των ψήφων από 18,7% που είχε το 2022. Με τις βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται σε 577 εκλογικές περιφέρειες και σε δύο γύρους, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ακριβής αριθμός εδρών.

Τη δεύτερη θέση θα έπαιρνε η Συμμαχία της Αριστεράς (22%), εφόσον τα τέσσερα κόμματα που το αποτελούσαν αναβίωναν τον συνασπισμό.

Το στρατόπεδο Μακρόν θα βρισκόταν στην τρίτη θέση, με 19% των ψήφων. Σχεδόν 7 μονάδες λιγότερες από ό,τι το 2022 και 13 μονάδες λιγότερες από ό,τι το 2017. Ταυτόχρονα οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι απέκλεισαν για άλλη μια φορά τη Δευτέρα το ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα του Μακρόν, θα πιστώνονταν με το 9% των ψήφων και θα βρίσκονταν στην τέταρτη θέση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match το 36% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ελπίζουν να κερδίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ερωτηθέντες ποιο κόμμα θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους–στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου το 60% απάντησε τον “Εθνικό Συναγερμό”.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Βουλευτής εκλέγεται ο νικητής του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, όπου είναι υποψήφιοι είναι μόνο οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου. Με βάση κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη ενδέχεται να έχει την σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει. Για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και πολύ περισσότερο στην Γερουσία, θα πρέπει ενδεχομένως να συνεργαστεί με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο ωστόσο δηλώνει πως δεν εξετάζει την προοπτική μιας τέτοιας συνεργασίας.

Τα τέσσερα κόμματα της Αριστεράς δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στις 30 Ιουνίου, αλλά δεν  είναι πρώτη φορά που επιχειρείται μια συμμαχία. Οι τέσσερις
είχαν συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής εκστρατείας το 2022 ωστόσο η μάχη για τη νομή της εξουσίας και οι διαφορετικές πολιτικές – συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα – οδηγήσουν σε ρωγμές τη συμμαχία τους.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ώρες μετά τις ευρωεκλογές είναι μέρος της προεκλογικής εκστρατείας – εξπρές στην οποία εισήλθε η Γαλλία λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε αιφνιδιαστικά χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσδιορίζοντας τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου.

Βασικό ζητούμενο είναι τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κομμάτων λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι το γαλλικό εκλογικό σύστημα προβλέπει πως στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στον πρώτο γύρο κατέρχονται όλα τα κόμματα, αλλά στο δεύτερο γύρο μόνο τα δύο πρώτα, πλην και αν κάποιο εξ’ αυτών έχει συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαριστεί ότι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Μπαρντελά, ο οποίος ήταν επικεφαλής και στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Μπαρντελά δεν θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα, αλλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας στην περίπτωση που η ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά την 7η Ιουλίου.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν κάλεσε πάντως σήμερα όλα τα κόμματα της Αριστεράς να συνεργαστούν χαρακτηρίζοντας αυτή τη συνεργασία κατεπείγουσα, καθαρή και δυνατή.

Η ακροδεξιά συμμαχία

Η Μαρεσάλ, πρώην βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, εγκατέλειψε το κόμμα της οικογένειας για να ενταχθεί στις τάξεις του Reconquest – ενός ακροδεξιού κόμματος που ιδρύθηκε από τον Ερίκ Ζεμούρ – ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2022. Το Reconquest αν και πολύ μικρότερο από τον Εθνικό Συναγερμό πέρασε τελικώς το όριο του 5% που είναι απαραίτητο στη Γαλλία για την εκλογή ευρωβουλευτών.

Από τη νύχτα των εκλογών, η Μαρεσάλ πιέζει το κόμμα της να συμμαχήσει με το παλιό της κόμμα. “Το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ένα ιστορικό σκορ”, έγραψε η Μαρεσάλ σε ανάρτησή της στο X τη Δευτέρα. “Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, επιθυμούσα να συναντηθώ με τη Μαρίν Λεπέν και τον Μπαρντέλα για να αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό”.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που ακολούθησε τη συνάντηση, η Λεπέν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με μια σειρά πολιτικών ηγετών προκειμένου να “οικοδομήσει μια πλειοψηφία”, χωρίς να διευκρινίσει αν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της. Η Λεπέν σημείωσε επίσης ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα ήταν πρόθυμος να μην θέσει υποψηφίους εναντίον των απερχόμενων βουλευτών του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, εάν αυτοί κατέληγαν σε συμφωνία με το κόμμα της.
.

 

 

Πηγή: Politico 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα