back to top
29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σ. Κούλογλου: Η Νέα Αριστερά έπρεπε να κατέβει στις Ευρωεκλογές με σύνθημα μια μοντέρνα δημοκρατική επανάσταση

Διαβάστε επίσης

Στις Eυρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, η Νέα Αριστερά πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη που είχαν θέσει τα στελέχη της και δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την παρουσία της στις Βρυξέλλες.

Ο Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος- πρώην ευρωβουλευτής ο οποίος ήταν εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη, επιχείρησε να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η επίδοση που κατέγραψε ο φορέας ο οποίος δημιουργήθηκε από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών τους.

Μεταξύ άλλων , παραδέχτηκε ότι έγινα λάθη με κυριότερο το γεγονός -όπως χαρακτηριστικά είπε- ότι αντί το κόμμα να αποκτήσει μια αυτόνομη φυσιογνωμία, αντιπαρατέθηκε αποκλειστικά και μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, η δεξαμενή του οποίου ήταν η μοναδική από την οποία αντλούσε ψηφοφόρους.

«Το σύνθημα “Η πολιτική επιστρέφει”, αναφερόταν μονομερώς απέναντι
στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν κάνει πλέον πολιτική αλλά life style», τόνισε, εκτιμώντας ότι «η Νέα Αριστερά έπρεπε να κατέβει στις Ευρωεκλογές με σύνθημα μια μοντέρνα δημοκρατική επανάσταση».

«Έγιναν λάθη, είναι στο χέρι μας να τα διορθώσουμε»

«Προφανώς και έγιναν λάθη όμως και η γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ευρώπη δεν βοηθάει την Αριστερά, φυσάει κόντρα. Επίσης, το πολιτικό σύστημα στη Ελλάδα αδρανεί, δεν κινείται γρήγορα ενώ και οι πολίτες δεν αλλάζουν εύκολα παράταξη για να μεταπηδήσουν σε κάποια άλλη ακόμα κι αν έχουν κριτική στάση απέναντι σε αυτή την οποία ψηφίζουν.  Ωστόσο, η Νέα Αριστερά έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία,  επομένως, είναι στο χέρι της να δει τί δεν πήγε καλά και να το διορθώσει».

«Έπρεπε να τεθούν πιο μεγάλοι στόχοι»

«Έπρεπε να τεθούν πιο μεγάλοι στόχοι, όχι απλά η επαναφορά της πολιτικής και της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να τεθεί ο στόχος με αναφορά στην αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια. Έπρεπε να κατέβουμε με σύνθημα μια μοντέρνα δημοκρατική επανάσταση. Αυτό ήταν κάτι που είχα προτείνει αλλά επειδή έχω τη φήμη εκείνου που κάνει συνεχώς φασαρία, δεν μίλησα περαιτέρω. Αυτή τη στιγμή το αίτημα που βρίσκεται πίσω από το κίνημα των Τεμπών είναι να αλλάξει η χώρα γιατί τα Τέμπη συμβολίζουν όλη την κακοδαιμονία της ελληνικής κοινωνίας».

«Μπορούμε να συνεργαστούμε άλλα όχι να συνυπάρχουμε στο ίδιο κόμμα»

«Στη Γαλλία, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς δημιούργησαν μέτωπο κατά της ακροδεξιάς. Χρειάζεται να ξεκινήσει ένας διάλογος για συνεργασία και συσπείρωση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, είναι άλλο συνεργασία και άλλο να είσαι στο ίδιο κόμμα (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) με κάποιον με τον οποίο διαφωνείς τόσο με τις θέσεις του όσο και με το στυλ πολιτικής που πρεσβεύει. Μπορούμε να συνεργαστούμε -γιατί δε χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα- αλλά δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε μέσα στο ίδιο κόμμα, υπάρχουν και θέματα αξιοπρέπειας».

«Ο κ. Κασσελάκης έπεσε έξω ως προς στους στόχους που είχε θέσει προεκλογικά»

«Προεκλογικά, ο κ. Κασσελάκης είχε θέσει διάφορους στόχους όπως ότι θα κερδίσει τον Μητσοτάκη ή ότι θα λάβει ποσοστό κοντά στο 20% με κατώτατο πήχη το 17,5% αλλά έπεσε έξω. Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει στις αρχές της χρονιάς ότι πάει για μονοψήφιο ποσοστό και τελικά πήρε διψήφιο. Ως προς τις δημοσκοπήσεις πήγε καλά αλλά όχι βάσει των εξαγγελιών του».

«Να επανέλθει η Αριστερά στην εξουσία»

«Είναι αναγκαίο να επανέλθει η Αριστερά στην εξουσία αλλά δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν διαφορές, πικρίες, αντιθέσεις οι οποίες όμως πρέπει να παραμεριστούν προκειμένου να υπάρξει ένα μέτωπο και μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα