back to top
27.3 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

27.3 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Α. Σπηλιωτόπουλος: Μεγάλη ηττημένη των Ευρωεκλογών η ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Το αποτέλεσμα και τα μηνύματα της κάλπης των Ευρωεκλογών προς το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, σχολίασε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη, ο Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας και πρώην Υπουργός, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι μεγάλη ηττημένη των Ευρωεκλογών είναι η ΝΔ, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, συγκέντρωσε σε απόλυτο αριθμό ψήφων τον χαμηλότερο από ποτέ, σε οποιαδήποτε εκλογική μάχη στα 50 χρόνια της πολιτικής της ιστορίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ηττημένο από την κάλπη αναδείχτηκε και το ΠΑΣΟΚ καθώς «δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την ευκαιρία που είχε να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση και να κατακτήσει το επίδικο των εκλογών, δηλαδή το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Συμπλήρωσε δε ότι «αυτή τη στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο αδύναμος κρίκος ενός ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει μόνο τις μεγάλες ηλικίες».

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προσέδωσε σημαντικά κέρδη στο κόμμα του, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, τα ποσοστά του θα ήταν χαμηλότερα. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι τρεισήμισι μήνες πριν οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 9,5%, κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να διατηρηθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την ευκαιρία να ανασυντάξει το κόμμα του ώστε να μπορέσει σταδιακά να αποτελέσει μια πιο συγκροτημένη προγραμματική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναβαθμιστεί ως προς τον θεσμικό του ρόλο και έχει την πρωτοβουλία των εξελίξεων όσον αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί συγκρότησης κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας», σημείωσε.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, πρόσθεσε ότι συνολικά στη χώρα μας, μεγάλη κερδισμένη είναι η Ακροδεξιά, επισημαίνοντας: «Αν αθροίσουμε τα ποσοστά όλων αυτών των μορφωμάτων δεξιότερα της ΝΔ, θα δούμε ένα 18%, σημαντική εκλογική δύναμη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για ένα θηριώδες ποσοστό για μια χώρα που γέννησε την Δημοκρατία και που υπέφερε από τέτοιους είδους μορφώματα».

«Πολλαπλά τα μηνύματα των Ευρωεκλογών»

«Η κάλπη των Ευρωεκλογών εμπεριείχε πολλαπλά μηνύματα και προς πολλές κατευθύνσεις με κυριότερο αυτό της εκκωφαντικής στροφής και απαξίας της πολιτικής. Η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης και πολιτικής παιδείας των τελευταίων ετών οδήγησε σε αυτή τη θηριώδη αποχή. Δυστυχώς, η Δημοκρατία ολισθαίνει σε άλλα μορφώματα».

«Η ΝΔ έχασε και από τα δεξιά και από το κέντρο»

«Η ΝΔ, συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη πολιτική αναμέτρηση στην ιστορία της. Ποτέ δεν είχε αυτό το αρνητικό ρεκόρ ψήφου σε απόλυτο αριθμό. Το 28% που συγκέντρωσε, είναι 5% λιγότερο από τον στοιχειώδη στόχο του πρωθυπουργού του οποίου όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Παράλληλα, έχασε το κέντρο στο οποίο είχε επενδύσει τόσο πολύ. Ουσιαστικά, αποδοκιμάστηκε μια κυβέρνηση που από τη μία πλευρά έχει στελέχη από το ακροδεξιό κόμμα του ΛΑΟΣ και από την άλλη, στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό δήθεν ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη. Αυτό το μόρφωμα, τελικώς, έχασε και από τα δεξιά και από το κέντρο. Εκεί ακριβώς υπάρχει το δίλημμα πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η ΝΔ. Δεν είμαι σίγουρος τί θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Ίσως γι’ αυτό καθυστερεί τον ανασχηματισμό. Σε στρατηγικό επίπεδο, το να τετραγωνίσεις τον κύκλο, είναι δύσκολο».

«Η προεκλογική συζήτηση για τα πόθεν έσχες δεν έβλαψε τον κ. Κασσελάκη»

«Η προεκλογική συζήτηση για τα πόθεν έσχες, δεν έβλαψε τον κ. Κασσελάκη ως προς την ποσοστιαία δύναμη. Ζημίωσε τις πολιτικές δυνάμεις και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δημιούργησε μεγαλύτερη ένταση στην αποχή η οποία έστειλε άλλους ανθρώπους από αυτούς που ίσως θα περίμενε κανείς να πάνε στην κάλπη, με τα αποτελέσματα που όλοι είδαμε Ο κόσμος δεν ασχολήθηκε με αυτό γιατί έχει άλλα προβλήματα στην καθημερινότητά του. Το πόθεν έσχες υπάρχει ως βάση για να δούμε ποια είναι η εξέλιξη κάποιου όταν είναι πολιτικός. Ποιόν ένοιαζε πόσα χρήματα έχει ο κ. Κασσελάκης από την επιχειρηματική του δραστηριότητα; Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία ρίχνει μια σκιά και λειτουργεί ισοπεδωτικά. Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για την Ευρώπη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ισορρόπησε τις εκροές από τα Αριστερά»

«Εξαιτίας του Στέφανου Κασσελάκη υπήρξαν σημαντικές εισροές από την Κεντροαριστερά και από το κέντρο, μια ελαφρά ροή από το χώρο της Κεντροδεξιάς και αν δεν υπήρχε διάσπαση στο χώρο της Αριστεράς, αυτόματα θα μιλούσαμε σήμερα για το στόχο που είχε θέσει αρχικά ο ίδιος. Επίσης, κατάφερε να πάρει ένα τμήμα από τη δεξαμενή της Κεντροδεξιάς και ισορρόπησε τις εκροές από τα Αριστερά λόγω των διασπάσεων και της τεράστιας εσωστρέφειας που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα αστικά κέντρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον πήχη που είχε θέσει ο κ. Κασσελάκης».

«Η Περιφέρεια χρειάζεται περισσότερο χρόνο αφομοίωσης του καινούργιου μηνύματος»

«Η Περιφέρεια κινήθηκε διαφορετικά. Βλέπουμε ότι κάθε μήνυμα ξεκινάει πρώτα από τα αστικά κέντρα και πηγαίνει προς την Περιφέρεια και όχι το αντίθετο. Ο κ. Κασσελάκης κατάφερε και πέρασε ένα σημαντικό μήνυμα στα αστικά κέντρα και στη συνέχεια θα μπορέσει να το διοχετεύσει και στην Περιφέρεια, εφόσον ολοκληρώσει μια προγραμματική βάση πάνω στην οποία μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση κοινωνικών ομάδων. Άλλωστε, η Περιφέρεια χρειάζεται περισσότερο χρόνο αφομοίωσης του καινούργιου μηνύματος. Το σημαντικό είναι να μην μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια αλλά να σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και επανίδρυσης ως προς τον τρόπο που συνδιαλέγεται με την κοινωνία».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα