back to top
26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Airbnb: Nέα φορο-μέτρα και χρονικό πλαφόν στις μισθώσεις από το Φθινόπωρο

Διαβάστε επίσης

Σε νέα μέτρα στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking.com κλπ, πρόκειται  να προχωρήσει από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση βάζοντας φρένο στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση ακινήτων (ξεπερνούν σήμερα τα 130.000 πανελλαδικά), στοχεύοντας στην αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων για παραδοσιακές πολύχρονες μισθώσεις μέσω συμβολαίων.

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν νέα φορολογικά μέτρα αλλά και χρονικούς περιορισμούς στην βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων με τη θέσπιση μεταβατικής όμως περιόδου προσαρμογής (όπως έγινε  και με την Golden Visa) για τους κατόχους και διαχειριστές των ακινήτων.

Ειδικότερα, εξετάζεται να αυξηθεί η φορολόγηση όσων διαθέτουν ακίνητα μέσω πλατφορμών του Airbnb και κυρίως των κατόχων που διαθέτουν πάνω από δύο ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις, να υπάρξει περιορισμός των αδειοδοτήσεων σε περιοχές και δήμους όπου τα παραδοσιακά  ενοίκια με συμβόλαιο έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και η στέγη είναι δυσεύρετη  (κατά κύριο λόγο αυτό αποδίδεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που φέρνουν υπεραποδόσεις) και να θεσμοθετηθεί χρονικός περιορισμός με πλαφόν στις μισθώσεις οι οποίες να μην ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 60-90 ημέρες ανά ακίνητο.

Τις αλλαγές που επίκεινται από το Φθινόπωρο προανήγγειλε ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, μιλώντας χθες στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Ταμείου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων. Ανάλογα προιδέασε για τις επικείμενες αλλαγές και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με  τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Αλφα’.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα δεν θα στοχεύουν στους ιδιοκτήτες με ένα ή δύο ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση,  αλλά κυρίως σε έχουν κάνει προσοδοφόρο επάγγελμα το Airbnb, διαθέτοντας πολλά ακίνητα.

Τα όποια μέτρα ληφθούν θα βασιστούν στο αποτέλεσμα που θα επιφέρουν,μετά το καλοκαίρι, τα  μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (η αλλοιώς οικονομία του διαμοιρασμού) που εφαρμόστηκαν πρόσφατα, και είναι η υποχρέωση όσων κατόχων που διαθέτουν πάνω από δύο ακίνητα προς εκμετάλλευση να ανοίξουν βιβλία στην εφορία και να δαστηριοποιούνται  ως επιχειρηματίες πληρώνοντας φόρους και τέλη, όπως και η επιβολή τέλους διαμονής στους “μικρούς” κατόχους ακινήτων.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα