back to top
25.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

25.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Καταργείται το χαρτόσημο και αντικαθίσταται με αντίστοιχο ψηφιακό τέλος

Διαβάστε επίσης

Στην αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου με το ψηφιακό τέλος συναλλαγών προχωρεί σύντομα το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας τέλος σε ένα τέλος καταβολής υπέρ του δημοσίου που επιβάλλεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για διάφορες συναλλαγές τους (δικαιοπραξίες) με φορείς του δημοσίου.

Το τέλος χαρτοσήμου ισχύει αδιαλείπτως από το 1931 (συμπλήρωσε ήδη 93 χρόνια ζωής).

Την επιβολή του παραδοσιακού τέλους χαρτοσήμου με ένα ψηφιακό τέλος για τις συναλλαγές (άγνωστο αν θα έχει την ίδια οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες με το ισχύον σήμερα )αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα παρουσιάσει και τις σχετικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η αντικατάσταση του υφιστάμενου τέλους χαρτοσήμου με ψηφιακό τέλος συναλλαγών ανήκει στην κατηγορία των μεταρρυθμίσεων (ορόσημων) που υποχρεούται να προχωρήσει η Κυβέρνηση ώστε να λάβει τα κονδύλια ύψους 36 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, ψηφιακό μετασχηματισμό, υγεία, υποδομές κλπ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει σήμερα περισσότερα από 500 σειρές συναλλαγών και συμβάσεων και επιβάλλεται υπέρ του δημοσίου σε συνάψεις δανείων, συμβόλαια ενοικίων (εκτός κατοικιών), σε χορήγηση επιδοτήσεων, σε συμβολαιογραφικές πράξεις, σε εγγραφές σε βιβλία επαγγελματιών κλπ.

Οι συντελεστές του κυμαίνονται από 2,4%-3,6% επί των ποσών που εγγράφονται στις συναλλαγές ενώ το 20% επί των συνολικών εσόδων που εισπράττει το κράτος διατίθεται υπέρ του ΟΓΑ, κλπ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα