back to top
27.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

27.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Χανίγια: Η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός «συνάδει» με τις αρχές του σχεδίου των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Η απάντηση της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνάδει με τις αρχές που διατυπώνονται στο σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της εδρεύουσας στο Κατάρ οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, σε τηλεοπτική ομιλία με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα.

“Η Χαμάς και οι (παλαιστινιακές) οργανώσεις είναι έτοιμες για μια συνολική συμφωνία που θα συνεπάγεται κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν και συνολική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων”, είπε ο Χανίγια, αναφερόμενος στην ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στις 31 Μαΐου, ο Μπάιντεν παρουσίασε αυτό που χαρακτήρισε ισραηλινή πρόταση “τριών φάσεων” που θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα καθώς και σταδιακές ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ –που μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβούν ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ– δήλωσαν στις 11 Ιουνίου ότι έχουν λάβει απάντηση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις στο σχέδιο των ΗΠΑ, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενώ το Ισραήλ δήλωσε πως η Χαμάς απέρριψε σημαντικά στοιχεία του σχεδίου των ΗΠΑ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς είπε στο Reuters πως οι αλλαγές που ζήτησε η οργάνωση “δεν είναι σημαντικές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα