back to top
28.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

28.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Kυρ. Μητσοτάκης: Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να φτάσει σε μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη

Διαβάστε επίσης

Την στήριξή του σε “μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη” που “όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας”, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ” η Ελλάδα, μαζί με πολλές άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη”.
Τόνισε επίσης ότι “είμαστε όλοι εδώ για να δηλώσουμε την προσήλωσή μας σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, για να επιβεβαιώσουμε την υπεροχή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι η κυριαρχία πρέπει να γίνεται σεβαστή, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάζουν με τη βία”.
 “Οι διεθνείς κανόνες πρέπει να τηρούνται,  οι χώρες και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης και να καθορίζουν τη δική τους μοίρα και το δικό τους μέλλον,  η πυρηνική ασφάλεια δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, τα τρόφιμα δεν μπορεί να εργαλειοποιούνται”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα μηνύματα των συμμετεχόντων στη Διεθνή Διάσκεψη.
 Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι αυτό “αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Γάζα, στο Σουδάν”.
  Στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε και στη θεματική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επισιτιστική ασφάλεια, στο πλαίσιο της οποίας ανέφερε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, παρέχοντας θαλάσσιες μεταφορές ή κέντρα αποθήκευσης και διανομής.
Όπως είπε, οι οδοί θαλάσσιων μεταφορών, τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Ερυθρά, πρέπει να μένουν ανοιχτές για τον παγκόσμιο επισιτιστικό εφοδιασμό και πρόσθεσε πως η Ελλάδα, με τον εμπορικό της στόλο, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο.
Υπογράμμισε ότι οι Διάδρομοι Αλληλεγγύης ΕΕ – Ουκρανίας και ο διάδρομος εξαγωγών που ανέπτυξε η Ουκρανία έχουν επεκτείνει τις εξαγωγές και τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει αφενός τη δημιουργία πρόσθετων διαδρομών για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, αφετέρου έργα για την ενίσχυση της δυναμικότητας των Διαδρόμων Αλληλεγγύης και την απευθείας πρόσβασή τους στο Αιγαίο.
 Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου αύριο Δευτέρα θα λάβει μέρος στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα πρόσωπα των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία.
Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση, ο κ. Μητσοτάκης, που μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ έχουν ρόλο άτυπων διαπραγματευτών εκ μέρους του ΕΛΚ, δήλωσε αισιόδοξος ότι στο αυριανό δείπνο θα μπορέσουν οι ηγέτες να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτά ονόματα ξεκινώντας από την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για νέα θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Απόστολος Χονδρόπουλος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα