back to top
32.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

32.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ν. Μπελαβίλας: Πάσχουμε από το “σύνδρομο της Βενετίας”- Έναν σχεδόν κανιβαλικό τουρισμό που καταβροχθίζει οτιδήποτε είναι γύρω του

Διαβάστε επίσης

«Φαίνεται ότι πάσχουμε από το «σύνδρομο της Βενετίας». Από έναν σχεδόν κανιβαλικό τουρισμό που καταβροχθίζει ό,τι βρίσκεται γύρω του και προκαλεί μια τόσο δυναμική αύξηση στις τιμές γης, ώστε οι υπόλοιπες χρήσεις είτε να μην αντέχουν, είτε οι ίδιοι οι κάτοικοι να επιζητούν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους. Όπως έκαναν οι Βενετσιάνοι» διαπίστωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Νίκος Μπελαβίλας.

Καταθέτοντας την επιστημονική άποψη και τους προβληματισμούς του στον Αθήνα 984, καλεσμένος του Γιώργου Μελιγγώνη, με αφορμή την ανάπτυξη Κυβερνητικού Πάρκου στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, σε εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης 14.500 δημοσίων υπαλλήλων, στον Υμηττό, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταρρεύσει η κίνηση σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα αν πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο project, ενώ μίλησε για σύνδρομο Βενετίας στην πρωτεύουσα, με συνέπεια την εκρηκτική ανοδική ώθηση στις τιμές των ακινήτων.

Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία κατά την οποία χάνονται σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης, όπως οι κινηματογράφοι Ιντεάλ και Αττικόν, ενώ πολλά λέγονται για την μετατροπή της Αθήνας σε Ντίσνεϋλαντ για τους τουρίστες.

*Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΌ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ –  Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ, ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΣΗ

Ο καθηγητής  ως προς το πεδίο της χρήσης, έκανε λόγο για μια «επίθεση του τουρισμού στην κεντρική περιοχή της Αθήνας» και εκτίμησε πως «ενισχύει αυτή την τάση, η κυβερνητική  απόφαση για μετακίνηση κομβικών Υπουργείων στη Δάφνη (ανάμεσά τους το εξαιρετικό Μέγαρο στην πλατεία Κάνιγγος όπου στεγάζεται το υπουργείο Εμπορίου, τα κτήρια στα οποία φιλοξενούνται το ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Εσωτερικών στην Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και το Υπουργείο Οικονομίας στο Σύνταγμα), ενώ παραμένουν κενά 100 δημόσια κτήρια στην ίδια περιοχή, χωρίς να μπορούν να αποκτήσουν καμία άλλη χρήση, παρά την τουριστική.»

*Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΦΝΗ, ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ – ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΡΟΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΘΗΝΑ

Παράλληλα, παρατήρησε ότι η επιβάρυνση για την περιοχή της Δάφνης θα είναι δυσανάλογη των αντοχών της, με δεδομένο ότι πρόκειται να μετακινούνται 14.500 δημόσιοι υπάλληλοι  σε έναν μικρό, περιφερειακό Δήμο 30 χιλιάδων κατοίκων και άλλοι 5 με 6 χιλιάδες επισκέπτες σε ημερήσια βάση, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερο το παζλ της μετακίνησης με ΙΧ στην ήδη επιβαρυμένη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του Α’ Νεκροταφείου.

«Εάν προστεθούν 5 χιλιάδες ΙΧ στην ώρα του pick της πρωινής κίνησης, θα καταρρεύσει η ροή όχι μόνον στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, αλλά σε ολόκληρη τη Νότια Αθήνα. Όπως ακριβώς συνέβη με τον Κηφισό. Αυτό είναι το  πρόβλημα της ΠΥΡΚΑΛ. Με έλλειμμα σχεδιασμού και για τη Δάφνη, έναν Δήμο με χαρακτηριστικά αμιγούς κατοικίας. Μια γειτονιά με δρόμους πλάτους 7 μέτρων και διώροφα ή τριώροφα σπίτια» τόνισε ο κ Μπελαβίλας.

Διερωτήθηκε δε αν στον αρχικό σχεδιασμό όντως προβλεπόταν να φύγει η ΠΥΡΚΑΛ και στη θέση της να  δημιουργηθούν ένα πράσινο πάρκο και ένα σχολείο, ύψους 11 έως 13 μέτρων.

Ζήτησε ακόμα απάντηση στο ερώτημα πως θα διαμορφωθεί η περιοχή μετά την ανέγερση οικοδομών για βαριές χρήσεις, το ύψος  των οποίων θα ξεπερνά τα 28 μέτρα, για να καταλήξει: «Είναι μια τρέλα».

*ΑΝ  ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΖΩΗ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΤΉΡΙΑ Η ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ  ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ποια λύση όμως προκρίνει για την Αθήνα, πριν παραδοθεί ολοκληρωτικά στην τουριστική χρήση και εγκαταλειφθεί  από τους κατοίκους της;

Για τον πολύπειρο αρχιτέκτονα, η απάντηση έχει να κάνει με την επανάχρηση των κλειστών κτηρίων που ανήκουν στον Δημόσιο. «Εάν αυτά αποκτήσουν ξανά ζωή, θα λυθεί το πρόβλημα της κατοικίας, της φοιτητικής στέγης και αξίας της γης»   ανάφερε κλείνοντας τη συνέντευξή του στον σταθμό της πόλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα