back to top
32.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

32.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Το «Portrait of the Artist as a Young Derelict» του Μπασκιά ξανά σε δημοπρασία

Διαβάστε επίσης

Το τρίπτυχο έργο τέχνης «Portrait of the Artist as a Young Derelict» του Ζαν Μισέλ – Μπασκιά θα πωληθεί σε δημοπρασία για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια.

Η αξία του έργου του 1982 πλάτους 2,1 μέτρων φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά σε αξία. Όταν ο οίκος Christie’s διοργάνωσε δημοπρασία για το έργο το 2022, η τιμή εκτίμησης ήταν 30 εκατομμύρια δολάρια. Λίγο πριν την πώληση όμως, το έργο αποσύρθηκε αθόρυβα.

Αυτή τη φορά, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s υπολογίζει ότι η τιμή του έργου ανέρχεται σε 15-20 εκατομμύρια δολάρια.

Κάθε έργο του Μπασκιά που πωλείται σε δημοπρασία θεωρείται γεγονός, σε μεγάλο βαθμό λόγω των απίστευτα υψηλών τιμών, στις οποίες συνήθως αγοράζονται οι πίνακες του αείμνηστου Αμερικανού ζωγράφου.

Tο έργο «Portrait of the Artist as a Young Derelict» έχει ευρείες αναφορές στη λογοτεχνία και έχει συμπεριληφθεί σε πολλές μεγάλες εκθέσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη το 1992 στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Μουσείο Γουίτνεϊ, στη Νέα Υόρκη, σε ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον.

Δημιουργήθηκε για την κομβική έκθεση του καλλιτέχνη στη Fun Gallery το έτος 1982 και ανήκει σε μια επιλεγμένη ομάδα συναρπαστικών έργων στα οποία χρησιμοποιήθηκαν καθημερινά αντικείμενα, όπως μια πόρτα σπιτιού. Στο έργο ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει μία συναισθηματικά πολύπλοκη και πλούσια αυτοαναφορική αναπαράσταση της εμπειρίας του ως Μαύρος καλλιτέχνης στη μετάβαση από τη ζωή στο δρόμο στη φήμη και την οικονομική άνεση, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν ζωγράφος Ζαν Μισέλ Μπασκιά θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες του τέλους του 20ού αιώνα. Η τέχνη του δρόμου και τα νεοεξπρεσιονιστικά έργα του σε καμβά και χαρτί, καθώς και σε τυχαία αντικείμενα και επιφάνειες χαρακτηρίζονται από οπτικά εντυπωσιακούς και ψυχολογικά ισχυρούς συνδυασμούς ανατομικών διαγραμμάτων, φορτισμένων λέξεων και κρυπτικών φράσεων, αριθμών, εικονογραμμάτων, εμπορικής γραφικής τέχνης, νύξεις στην αφρικανική ιστορία και αφροαμερικανική ποπ κουλτούρα, καθώς και φιγούρες και χάρτες.

Η δημοπρασία σύγχρονων έργων τέχνης διοργανώνεται στις 25 Ιουνίου.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα