back to top
32.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

32.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Βρετανία: Ο Στίβεν Φράι για ακόμη μία φορά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διαβάστε επίσης

Ακόμη κι αν ο Λόρδος Έλγιν είχε «το πιο εμπεριστατωμένο έγγραφο» που θα του έδινε τη δυνατότητα να αφαιρέσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, γιατί αυτό νομιμοποιεί το Βρετανικό Μουσείο να εξακολουθεί να τα κατέχει;

Είναι σαν να λέμε ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία οι Ναζί είχαν το δικαίωμα να αφαιρέσουν την Αψίδα του Θριάμβου από το Παρίσι «με έγραφα που θα μπορούσαν να το αποδείξουν αυτό. Αλλά οι Ναζί ήταν κατοχική δύναμη. Με ποιο δικαίωμα θα παραχωρούσαν τμήματα της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους για να τα δώσουν».

Με αυτήν την τοποθέτηση, ο δημοφιλής βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι, για ακόμη μία φορά, τάσσεται ξεκάθαρα και κατηγορηματικά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών, μιλώντας στην εκπομπή του αυστραλιανού καναλιού ABC «Πράγματα που Έκλεψαν οι Βρετανοί», όπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τον Φράι, η Βρετανία θα έδειχνε «κλάση» αν επέστρεφε τα Γλυπτά στην Αθήνα. «Δεν θα ήταν αυτό (η επιστροφή) ένα φανταστικό φτερό στο καπέλο μας; Γιατί (τα Γλυπτά) σημαίνουν πολύ περισσότερα για την Αθήνα από όσο ίσως εμείς καταλαβαίνουμε», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, ο Βρετανός καλλιτέχνης αναφέρει πως «αυτό που αναζητούμε από τα μουσεία είναι να είναι μπροστά από εμάς, όχι πίσω μας», αναφορικά με την ιστορία που θέλουν να διηγηθούν για την ανθρωπότητα αλλά και για τα ίδια τα μουσεία. Παράλληλα, εκτιμά ότι ίσως τα Γλυπτά να ήταν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα αν δεν τα είχε μεταφέρει ο Λόρδος Έλγιν στο Λονδίνο, αλλά υπογραμμίζει πως θα πρέπει να επιστραφούν, καθώς, όπως τονίζει, «υπάρχει μία ιερότητα για αυτά τα Μάρμαρα» που διέπει τους Αθηναίους.

Τέλος, τονίζει πως «ένας από τους λόγους που θέλω να προχωρήσει (η επανένωση των Γλυπτών) είναι επειδή αγαπάω τη χώρα μου, με όλα τα λάθη της, όχι επειδή είμαι κάποιου είδους προδότης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στίβεν Φράι «βγαίνει μπροστά» για να υπερασπιστεί το πάγιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το κάνει συχνά-πυκνά την τελευταία δεκαετία. Πέρυσι, είχε πει πως η αφαίρεση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα είναι σαν να αφαιρούμε τον Πύργο του Άιφελ από το Παρίσι ή το μνημείο Στοόυνχετζ από το Σόλσμπερι. Επίσης, το 2012, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, είχε προτείνει στη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά για να «αποκαταστήσει ένα μεγάλος λάθος», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα