back to top
29.6 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

29.6 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ταϊλάνδη: Εγκρίθηκε το ιστορικό νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

Διαβάστε επίσης

Η Γερουσία της Ταϊλάνδης υπερψήφισε σήμερα στην τελική του ανάγνωση το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου η χώρα να γίνει η πρώτη στη νοτιοανατολική Ασία που αναγνωρίζει τα ζευγάρια ανθρώπων του ίδιου φύλου.

Το νομοσχέδιο, που αποτελεί το επιστέγασμα μιας δεκαετίας και πλέον προσπαθειών από ακτιβιστές και πολιτικούς -καθώς προηγούμενα σχέδια νόμου δεν είχαν φθάσει καν στο κοινοβούλιο- εξασφάλισε τη στήριξη σχεδόν όλων των βουλευτών της άνω βουλής. Ο νόμος, που θα σταλεί στο παλάτι για βασιλική έγκριση, θα τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες μετά την δημοσίευση του στην βασιλική εφημερίδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτοι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου μπορεί να πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.

 

«Σήμερα γιορτάζουμε ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι του νομοσχεδίου μας για Ισότητα στον Γάμο», ανέφερε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Σρέτα Ταβισίν.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη θέση τους».

Υποστηρικτές της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή «θεμελιώδες βήμα προς τα εμπρός», καθώς θα καταστήσει την Ταϊλάνδη την πρώτη χώρα στην νοτιοανατολική Ασία που θεσπίζει την ισότητα στον γάμο και την τρίτη στην Ασία μετά το Νεπάλ και την Ταϊβάν.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που γράφουμε Ιστορία», δήλωσε η Πλάιφα Κιόκα Σοντλάντ, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον γάμο προσώπων του ίδιου φύλου. «Σήμερα η αγάπη επικράτησε της προκατάληψης… ύστερα από αγώνα 20 και πλέον ετών, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτή η χώρα έχει ισότητα στον γάμο».

Βουλευτές και ακτιβιστές πανηγύρισαν στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης, κουνώντας σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και χαμογελώντας, με κάποιους εξ αυτών να υψώνουν τη γροθιά τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Στην επαρχία Τσιανγκ Μάι, στη βόρεια Ταϊλάνδη, η ακτιβίστρια Μάτσα Πορνίν, η σύζυγός της Βεραουάν Γουάνα και η υιοθετημένη κόρη τους ήταν κολλημένες στην οθόνη της τηλεόρασης καθώς παρακολουθούσαν τη διαδικασία στη Γερουσία. «Έχουμε στήριξη από το κοινοβούλιο, από τους γερουσιαστές που ψήφισαν αυτόν τον νόμο. Αυτό σημαίνει ότι προστατευόμαστε από τον νόμο», δήλωσε η Μάτσα. «Και εκείνη θα υιοθετηθεί νόμιμα μετά από αυτό», δήλωσε η Μάτσα, αναφερόμενη στην κόρη του ζευγαριού.

Η Ταϊλάνδη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ασίας, ήταν ήδη γνωστή για τη φιλική προς τους ΛΟΑΤΚΙ κουλτούρα της.

«Αυτό θα τονίσει την ηγετική θέση της Ταϊλάνδης στην περιοχή σε ό,τι αφορά την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων», ανέφεραν η Επιτροπή της Κοινωνίας των Πολιτών για την ισότητα στον γάμο, ακτιβιστές και ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ+.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα