back to top
36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Κομισιόν: Υψηλή ανάπτυξη αλλά προβλήματα στην αγορά εργασίας, τα «κόκκινα» δάνεια και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Διαβάστε επίσης

Ρυθμούς ανάπτυξης το 2023 πολλαπλάσιους του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,4%) αλλά και δομικά προβλήματα στην οικονομία διαπιστώνει η Κομισιόν στην αξιολόγησή της για τη χώρα μας με βάση το εαρινό Ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Μεταξύ των προβλημάτων ξεχωρίζει δυσκολίες στην αγορά εργασίας, υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων. Στην έκθεση η Κομισιόν αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς το 2023 (2% του ΑΕΠ) και σημειώνει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί χαμηλότερους ρυθμούς την διετία 2024-2025.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2023 κατά 2% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική κατανάλωση και λιγότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές οι οποίες εμφάνισαν καθοδική πορεία.

Για φέτος αναφέρεται πως η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος και θα υποχωρήσει ελάχιστα στο 1,6% έως το 2025. Ωστόσο οι επενδύσεις λόγω της υλοποίησης των επενδύσεων που σχετίζονται με το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) αναμένεται να δώσουν ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των επενδύσεων, η οποία αναμένεται να φτάσει το 6,7% το 2024 και το 8,4% το 2025. Οι εξαγωγές προβλέπεται επίσης να επιταχυνθούν λόγω της ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου, της ανάκαμψης στις υπηρεσίες μεταφορών και τη σταθερή ανάπτυξη του τουρισμού. Με βάση όλα αυτά το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025.

Προβλήματα ωστόσο επισημαίνει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία εστιάζοντας στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και την έλλειψη προσφοράς εργατικών χεριών σε τομείς όπως η μεταποίηση, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η εστίαση, η οικοδομή αλλά και σε θέσεις που απαιτούν υψηλά επιστημονικά προσόντα.

Σημαντικό επίσης εξακολουθεί να παραμένει το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών καθώς πέρυσι έκλεισε στο 6,3% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου στα 14 δισ. ευρώ.

Τέλος η έκθεση της Ε.Ε τονίζει και τις δυσχέρειες και καθυστερήσεις που εξακολουθεί να εμφανίζει η τελική εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων που τιτλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος Ηρακλής και βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Οι servicers που ανέλαβαν τη διαχείρισή τους για λογαριασμό των FUNDS αντιμετωπίζουν ακόμη σωρεία δικαστικών προβλημάτων και η πορεία οριστικής εκκαθάρισης δεν είναι καθόλου εύκολη.

Αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται και για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με βασικό πρόβλημα της οφειλές των Νοσοκομείων σε προμηθευτές αναλώσιμων υλικών.

Τέλος, σε ότι αφορά τη δημοσιονομική αξιολόγηση, η Επιτροπή ξεκινά διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για συνολικά 7 χώρες το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Πολωνία, καθώς ξεπέρασαν πέρυσι το όριο του 2% και υποχρεούνται πλέον σε μείωση του ελλείμματος ετησίως κατά 0,5% με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης.

Θάνος Πασχάλης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα