back to top
28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Λέσβο, Αργολίδα – Σε ύφεση στη Βάρης-Κορωπίου

Διαβάστε επίσης

Οπτικό υλικό με εμπρηστή που προκάλεσε την μεγάλη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου έχουν στα χέρια τους οι Αρχές όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Μάλιστα όπως είπε σε κοντινό σημείο εντοπίστηκαν δοχείο με πετρέλαιο και στουπιά.

Αναλυτικά η δήλωση Κικίλια

Από τα ξημερώματα σήμερα πυροσβέστες εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Απο το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη. Γνωρίζαμε -και για αυτό είχαμε ζητήσει την προσοχή όλων- ότι έχουμε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων με ριπές που φτάνουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα κάποια απ αυτά επικίνδυνα όπως της Καρύστου, του Μαρκόπουλου και της Νάξου όπου συνελήφθη εξ’ αμελείας- εγκληματικής αμέλειας- εμπρηστής.
Πριν καλά- καλά τεθεί σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο, ξέσπασε νέα φωτιά στην Αττική, στη Βάρης- Κορωπίου, σε ξερά χόρτα. Παρά την άμεση επέμβαση ισχυρών επίγειων και εναέριων μέσων εξαπλώθηκε και επεκτάθηκε ταχύτατα. 45 οχήματα, 145 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα της 1ης Ομάδας Δασοκομάντος, και 17 εναέρια μέσα (6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 του ΓΓΕΘΑ) μαζί με πλήθος εθελοντών, δυνάμεις των ΟΤΑ αλλά και την Ελληνική Αστυνομία που συνέδραμε στις ασφαλείς εκκενώσεις, βρέθηκαν στο πεδίο

Όπως είπα προηγουμένως η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες.

Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης- Κορωπίου ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί Όταν έχουμε την άδεια από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό.

Πυρκαγιά στη Βάρης – Κορωπίου

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση επί της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου, πλησίον της Σχολής Ευελπίδων. Ισχυρές παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά είχε μπει σε αυλές σπιτιών και στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων με το μέγεθος των ζημιών να μην είναι ακόμη γνωστό, ο απολογισμός του οποίου ωστόσο θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στη περιοχή του Μαρκόπουλου ενώ στα μόνα σημεία που ισχύει ακόμα διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι, είναι στα ακόλουθα σημεία:

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την οδό ‘Ανδρου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά σε πάρκινγκ σκαφών στο ύψος του Κορωπίου και στη συνέχεια, επεκτάθηκε. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πρόκειται για μία δύσκολη φωτιά ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Τρία μηνύματα από το 112

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εστάλη μήνυμα του 112 προς όσους βρίσκονται στην περιοχή Λαμπρικά Κορωπίου προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην Αττική. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαμπρικά απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Επίσης νωρίτερα μήνυμα του 112 εστάλη προς τους κατοίκους της περιοχής Κίτσι Κορωπίου προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βάρη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κίτσι Κορωπίου απομακρυνθείτε προς Βάρη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Εκκενώθηκαν τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ειδικότερα εκκενώθηκαν τα εκπαιδευτήρια Καίσαρη, Γείτονα και St. Lawrence.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Μόρια Λέσβου και την Ερμιόνη Αργολίδας, σε ύφεση τα υπόλοιπα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας

Την ίδια ώρα, πέραν της πυρκαγιάς στη Βάρης- Κορωπίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Αναλυτικά, οι πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις που εκδηλώθηκαν και έχουν τεθεί υπό έλεγχο εκτός από αυτές στη Μόρια Λέσβου και την Ερμιόνη Αργολίας είναι στις περιοχές: Αγιά Λάρισας, Βόλβη Θεσσαλονίκης, Άγιος Γεώργιος Πρέβεζας και Αλμυρός Βόλου.

Δημήτρης Πέρρος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα