back to top
20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ν. Ηλιόπουλος: Η συζήτηση που διεξάγεται για την Κεντροαριστερά γίνεται με όρους ποδοσφαίρου

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης μέσω της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και η οποία θα απαντά στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, επισήμανε στον Αθήνα 9,84, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη συγκρότηση εναλλακτικού πόλου εξουσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς να παραμένει στο προσκήνιο, ο κ. Ηλιόπουλος, ξεκαθάρισε στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα» και στον Γιώργο Μελιγγώνη: «Δεν θέλουμε έναν συνασπισμό ηττημένων. Εμείς, δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Κεντροαριστερά, είμαστε μια δύναμη της Αριστεράς. Χρειάζεται προγραμματική βάση για να γίνει συζήτηση την οποία δεν βλέπω ούτε στο ΠΑΣΟΚ – πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων- ενώ την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται μια πολιτική εκκαθαρίσεων. Όποιος διαφωνεί με την ηγεσία, βρίσκεται εκτός», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το να μιλάμε για εκλογή αρχηγού από τη βάση είναι ένα σχήμα που έχει φτάσει στο τέλος χωρίς να έχουν λυθεί τα βασικά».

Και πρόσθεσε: «Δεν διεξάγεται πολιτική συζήτηση με όρους περιεχομένου αλλά με όρους ποδοσφαίρου και ο τρόπος που γίνεται δεν αφορά ούτε εμάς. Ωστόσο, αυτό δεν ακυρώνει την πραγματική ανάγκη του προοδευτικού κόσμου να υπάρξει εναλλακτική πρόταση για τη χώρα».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που οργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Έδειξε την ανάγκη που υπάρχει για πολιτική συζήτηση και ταυτόχρονα, ήταν μια απάντηση στην τοξικότητα που υπάρχει στο περιβάλλον του κ. Κασσελάκη. Ο κ.Τσίπρας είναι μακριά από την τοξικότητα της επίθεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που ζητά συνεχώς να επιστραφούν οι έδρες επειδή αρνείται να κατανοήσει ότι υπήρξε πολιτική διάσπαση λόγω πολιτικής διαφωνίας».

 

«Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά στην παραγωγή κερδών και πάρα πολύ άσχημα στο κοινωνικό κράτος»

«Προφανώς το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν βαθύτατα αρνητικό για την κυβέρνηση και συνολικά για το πολιτικό σύστημα λόγω και της αποχής. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά στην παραγωγή κερδών και πάρα πολύ άσχημα στους μισθούς, στο κοινωνικό κράτος και στις ανισότητες. Χρειαζόμαστε μια ριζική διαφοροποίηση του φορολογικού μοντέλου, να συζητήσουμε για αύξηση φορολογικών συντελεστών στα κέρδη καθώς και για διαφορετικό εργασιακό μοντέλο το οποίο θα έχει στον πυρήνα του την καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αν δεν γίνουν αυτά, το κοινωνικό πρόβλημα θα συνεχίσει να οξύνεται».

«Στον πόλεμο κατά της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αρχιστράτηγος του εχθρού»

«Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της το οποίο μας έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση. Στον πόλεμο της κοινωνίας με την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αρχιστράτηγος του εχθρού. Έχει υιοθετήσει μια πολιτική η οποία υλοποιεί μια αντίστροφη αναδιανομή βάσει της οποίας οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Ζούμε σε μια χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι στις τράπεζες πληρώνουν περισσότερο φόρο από ότι πληρώνουν οι ίδιες οι τράπεζες».

 

«Το διεθνές δίκαιο και η διπλωματία ταυτίζονται με το εθνικό συμφέρον, οι κούρσες εξοπλισμών όχι»

«Υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία δεν αγγίζει η κυβέρνηση, όπως ο ΦΠΑ, γιατί μέσω αυτού, γεμίζει τα κρατικά ταμεία. Επίσης, δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν μετατρέψει άλλη μια κρίση σε ευκαιρία κερδοσκοπίας. Βλέπουμε μια χώρα η οποία λέει με περισσή ευκολία ότι μπορεί να δώσει 10 δισ. ευρώ για τα F-35 αλλά δεν μπορεί να διαθέσει το ίδιο ποσό για την υγεία. Δυστυχώς, σε αυτήν την πολιτική υπάρχουν συναινέσεις από κόμματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν μια διαφορετική οπτική όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αμφότεροι συναινούν σε αυτή τη νέα κούρσα εξοπλισμών τη στιγμή που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το κοινωνικό κράτος καταρρέουν. Πλέον, η Ευρώπη στρέφεται σε μια οικονομία πολέμου και αυτό δεν συζητήθηκε όσο θα έπρεπε στην προεκλογική περίοδο. Είναι λάθος αυτός ο δρόμος. Το διεθνές δίκαιο και η διπλωματία ταυτίζονται με το εθνικό συμφέρον και με τον αγώνα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Οι κούρσες εξοπλισμών όχι».

«Η χώρα βουλιάζει στο μοντέλο…εστίαση, τουρισμός, real estate»

«Υπάρχει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, οξύνονται οι ανισότητες. Διανύουμε ένα κύμα αποβιομηχανοποίησης. Η χώρα βουλιάζει σε ένα ευάλωτο μοντέλο…εστίαση, τουρισμός, real estate το οποίο θα γεννά διαρκώς κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι τρεις είναι οι πυλώνες που πρέπει να συζητήσουμε. Πρώτον, το κοινωνικό ζήτημα, που αφορά το κόστος ζωής, τους μισθούς και τη φορολογία που χρειάζονται δομικές αλλαγές. Δεύτερον ,η κλιματική κρίση απέναντι στην οποία η χώρα μας είναι γυμνή και τρίτον το ζήτημα συνολικά της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης στα ζητήματα της ευρωπαϊκής αμυντικής συμφωνίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα