back to top
29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

«Κόφτης» από την Κομισιόν στις δαπάνες του κράτους για την περίοδο 2025-2028

Διαβάστε επίσης

Οι προτάσεις της Κομισιόν προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σαφείς όσον αφορά την μεγάλη εικόνα για την ερχόμενη τετραετία σε όλα τα κράτη-μέλη της.

Νέοι και αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες(“κορσές”) μετά το δημοσιονομικό “χαλάρωμα” λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα καθορίζουν ανώτατο πλαφόν δηλαδή όριο στις πρωτογενείς δαπάνες των Προϋπολογισμών κάθε χώρας και δη για τις χρεωμένες, όπως η χώρα μας, από το 2025 έως το 2028 .

Τις οδηγίες αυτές θα λάβει σήμερα σε πίνακα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα .

Τι θα περιλαμβάνουν οι οδηγίες;

Π.χ πως θα γίνεται η κατανομή των δαπανών, τα όρια ανά κωδικό δαπανών, οι κυρώσεις σε περίπτωση παρεκκλίσεων, τι θα εφαρμόζεται  σε περίπτωση που το όριο πρωτογενών δαπανών είναι, για μια χρονιά, χαμηλότερο, κλπ.

Με βάση αυτές τις οδηγίες που θα συγκεκριμενοποιηθούν, μετά από διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο με την κατάθεση του  προσχεδίου του Προυπολογισμού του 2025, θα οριστούν επακριβώς τα περιθώρια οικονομικής πολιτικής και για τη χώρα μας (αυξήσεις συντάξεων, επιδόματα κλπ) για τα ερχόμενα 4 χρόνια.

Η  αρχική κατεύθυνση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη, ως γνωστόν έκανε λόγο, για  ανώτατο ετήσιο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών του Προυπολογισμού στο 2,6%, άρα το πλαίσιο των δαπανών θα κυμανθεί από 2,5%-3% γεγονός που μεταφράζεται σε 2-3 δισ. ευρώ πρόσθετες ετήσιες δαπάνες.

Η ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζοντας τους νέους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες έχει ήδη ,μέσω του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, διαμηνύσει πως “δίνουμε πλέον ότι έχουμε” ανακοινώνοντας ήδη για τον Προυπολογισμό του 2025 παρεμβάσεις ύψους  870 εκ.ευρώ, και πέραν αυτών τέλος σε οριζόντια  Pass και επιδόματα,με εξαίρεση μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις σε κοινωνικές ομάδες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Κυβέρνηση έσπευσε  να δώσει νωρίτερα ότι μπορεί,όπως ένα περίπου 250 εκ.ευρώ από  τα 300 εκ.ευρώ που θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα περσινά  υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Οπως έγινε γνωστό  οικονομικές ενισχύσεις θα δοθούν στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά   που δεν θα λάβουν τις αυξήσεις του 2025,στους οποίους και θα πιστωθεί έκτακτο επίδομα 100-200 ευρώ τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Τι περιλαμβάνουν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις,που ήδη εξαγγέλθηκαν,για το ερχόμενο έτος;

* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.

* Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.

    • Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
    • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
    • Αύξηση των συντάξεων, κόστους  400 εκατ. ευρώ.
    • Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα