back to top
27.5 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

27.5 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Γ. Κωνσταντέλλος: Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν επιθυμεί να συνδιαλέγεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διαβάστε επίσης

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, καθώς φέτος για πρώτη φορά καλούνται να προχωρήσουν σε υποχρεωτική δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων και των χωραφιών τους. Αρκετοί έκαναν αυτό που όφειλαν, ωστόσο πολλοί Δήμοι είτε δεν μπορούν είτε δεν ξέρουν πως να συγκεντρώσουν τους όγκους από τα ξερά χόρτα και κλαδιά που σωρεύονται στους δρόμους των περιοχών τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα μέγα ερώτημα παραμένει το κατά πόσο η κεντρική εξουσία ήρθε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετικά με το τι θα γίνει με την αποκομιδή μετά την αποψίλωση των – εντός σχεδίου και οικισμών – ιδιόκτητων οικοπέδων. Όσο για τα αγροτεμάχια επικρατεί χάος, καθώς εκεί δεν υπεισέρχεται ούτε ο νόμος, ούτε ο Κανονισμός.

Ο Δήμαρχος Βούλας, Βάρης,  Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος  περιέγραψε στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Θεοδόση το πρόβλημα όπως έχει εξελιχθεί και αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους Δήμους, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο κατηγόρησε ότι δεν επιθυμεί να συνδιαλέγεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Τον Κανονισμό Πυρασφάλειας, που όντως ήταν απαραίτητος, τον καθόρισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς όμως προηγουμένως να διαβουλευθεί με τις πλευρές που θα κληθούν να τον υλοποιήσουν, ενώ οι πόροι θα διανεμηθούν τον Σεπτέμβριο» είπε αρχικά.

Αναφερόμενος στην έως τώρα πρακτική επεσήμανε ότι οι Δήμοι εντόπιζαν περίπου το 20% των ιδιοκτητών οικοπέδων τους οποίους έπειθαν να τα καθαρίσουν, με περίπου άλλα τόσα οικόπεδα να καθαρίζονται με ίδια μέσα των Δήμων, επιβάλλοντας κάποια πρόστιμα στους ιδιοκτήτες για την μη ολοκλήρωση της απαιτούμενης διαδικασίας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

«Με την γνωστοποίηση όμως της εφαρμογής του Κανονισμού Πυρασφάλειας και των επαπειλούμενων τσουχτερών προστίμων (1.000 ευρώ για ιδιοκτήτες συνιδιοκτήτες) οι όγκοι των ξερόκλαδων άρχισαν να τριπλασιάζονται» όπως δήλωσε και πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες των Δήμων αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, δεδομένων των πεπερασμένων μέσων και πόρων που διαθέτουν».

Ο κ. Κωνσταντέλλος αν και επισήμανε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρήθηκε για τη στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι είναι άθλια και δείχνει πως δεν θέλει να συνδιαλέγεται με την ΚΕΔΕ.

«Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η σχέση μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι άθλια. Δεν μας λαμβάνει κανείς υπόψιν. Προκλητικά, από τον υπουργό μέχρι τον Γενικό Γραμματέα… Ουδέποτε οι Δήμοι κλήθηκαν να μετάσχουν δια ζώσης στο σχεδιασμό που έγινε από το Υπουργείο. Εμείς, αναγκαζόμαστε να επικοινωνούμε τις θέσεις μας με ανακοινώσεις, χωρίς ωστόσο αυτές να λαμβάνονται υπόψιν από την άλλη πλευρά»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα