back to top
25.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

25.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

IRIS: Έρχονται πρόστιμα για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διασυνδεθούν έως την ερχόμενη Κυριακή

Διαβάστε επίσης

Στις 350.000 έχουν φτάσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διασυνδεθεί με το σύστημα άμεσων ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS αλλά ωστόσο σχεδόν άλλοι τόσοι δεν έχουν ακόμη φροντίσει να προχωρήσουν στη διασύνδεση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πρόστιμα 1500 ευρώ από 1ης Ιουλίου.

Με βάση την προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών έως την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ενεργοποιήσουν, για αποδοχή πληρωμών από προμηθευτές και πελάτες τους, το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών IRIS με τη χρησιμοποίηση απλώς του ΑΦΜ η του αριθμού του κινητού τους τηλεφώνου.

Εκτός αυτού πρόστιμο 1.000 ευρώ θα επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ και σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία επαγγελματικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα αποδέχονται τις πληρωμές από συναλλαγές τους ,με προμηθευτές και πελάτες τους. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΑΑΔΕ έχουν ήδη ζητήσει τα στοιχεία από τις τράπεζες για να γνωρίζουν ποιοί επαγγελματίες διασυνδέθηκαν και ποιοί όχι ώστε να προχωρήσουν από 1ης Ιουλίου στην επιβολή των προστίμων με βάση εκθέσεις ελέγχου.

Ωστόσο όσοι επαγγελματίες συμμορφωθούν και πληρώσουν το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του θα το καταβάλλουν μειωμένο κατά 50% υπό την προυπόθεση ότι θα προσκομίσουν το ίδιο διάστημα στην εφορία αποδεικτικό έγγραφο ότι προχώρησαν στη διασύνδεση με το σύστημα.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS θα επεκταθεί υποχρεωτικά έως τον Μάρτιο του 2025 και σε όλες τις επιχειρήσεις. Εκτός των επαγγελματιών το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS έχουν ήδη εγκαταστήσει στο κινητό τους 2,8 εκατομμύρια χρήστες καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να πληρώνουν άμεσα αγορές αξίας έως 500 ευρώ ημερησίως ή να μεταφέρουν χρήματα ο ένας στον λογαριασμό του άλλου χωρίς προμήθεια.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες επιβάλλεται μεν προμήθεια από τις τράπεζες για αποδοχή χρημάτων μέσω του IRIS αλλά είναι πολύ χαμηλού κόστους.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε πρόσφατα από τις τράπεζες να αυξήσουν στα 1.000 ευρώ το ημερήσιο όριο συναλλαγών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τους ιδιώτες.

Θάνος Πασχάλης

  • Ετικέτες
  • IRIS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα