back to top
32.1 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Αδιανόητη η ένταξη στην ΕΕ χωρίς πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Διαβάστε επίσης

Αδιανόητη και μη αποδεκτή χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν, από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 μέχρι και σήμερα, η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων. Η πορεία, ωστόσο, προς την ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο.

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Υπογράμμισε δε ότι «η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα