back to top
34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Στα «μανταλάκια» τον Ιούλιο δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Διαβάστε επίσης

«Φαρδύ -πλατύ» θα δουν αναρτημένο το όνομά τους (ή της επιχείρησής τους) στην περιβόητη λίστα των μεγαλοοφειλετών της εφορίας και του ΕΦΚΑ τον ερχόμενο μήνα χιλιάδες μεγαλο-οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η εφορία και ο ΕΦΚΑ θα δημοσιοποιήσουν, μέσω της λίστας μεγαλοοφειλετών ,τα ονόματα όσων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έχουν υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες όχι μόνο δεν αποπληρώνουν αλλά αρνούνται καν να εντάξουν και σε κάποια ρύθμιση. Στη λίστα θα αναρτηθούν τα ονόματα όσων έχουν χρέη άνω των 150.000 στο δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης μεγαλύτερη του ενός έτους.

Πριν την οριστική δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών , θα αποσταλεί στις 9 Ιουλίου 2024 στους οεφιλέτες πρόσκληση από τη Φορολογική Διοίκηση προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους εντός 15 ημερών, δηλαδή το αργότερο έως στις 24 Ιουλίου 2024. Εάν δεν το πράξουν τότε στις 31 Ιουλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματά τους και το ύψος των οφειλών τους προς το δημόσιο.

Πρόκειται για μια ενέργεια που έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν από την εφορία και τον ΕΦΚΑ χωρίς ωστόσο να ιδρώσει,εκτός εξαιρέσεων,το αυτί πολλών μεγαλοοφειλετών που ζουν με τα χρέη τους σε υγείαν των κορόιδων.
Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ που συσσωρεύτηκαν από πτωχευμένες επιχειρήσεις που δεν υφίστανται εδώ και και δεκάδες χρόνια και έτσι “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος “. Πρόκειται για χρέη 27 δισεκατομμυρίων ευρώ που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης επί συνόλου 107 ιδιωτικού φορολογικού χρέους τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν όσα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κι αν ληφθούν,ενώ από τα ασφαλιστικά χρέη διεκδικούνται 47,8 δισ.ευρώ (χρέη εργοδοτών προς τον ΕΦΚΑ και απλήρωτες εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών ) .

Aπό τη διαδικασία δημοσιοποίησης των ονομάτων στη λίστα των μεγαλοοφειλετών εξαιρούνται:

Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.
Οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
Οι οφειλές που προέρχονται από αποβιώσαντες ή από ανήλικους.
Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα