back to top
27.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

27.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Κένυα: 10 νεκροί σε συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές – ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ευρώπη καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Διαβάστε επίσης

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να εισβάλουν βουλή της Κένυας σήμερα, με τουλάχιστον 10 διαδηλωτές να σκοτώνονται, δεκάδες να τραυματίζονται και τμήματα του κτιρίου του κοινοβουλίου να πυρπολούνται την ώρα που βουλευτές συζητούσαν το φορολογικό νομοσχέδιο, κατά του οποίου διαδήλωσαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των σχεδιαζόμενων φορολογικών αυξήσεων.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους όταν διαδηλωτές όρμησαν στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν σε μια προσπάθεια να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Φλόγες αναδύονταν από μέσα το κτίριο.

Η τηλεόραση έκανε λόγο για πυρκαγιά στα γραφεία του κυβερνήτη του Ναϊρόμπι.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ, όταν τα δακρυγόνα και οι εκτοξευτήρες νερού θεωρήθηκαν ανεπαρκή για να διαλύσουν τα πλήθη διαδηλωτών.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters μέτρησε τα πτώματα τουλάχιστον πέντε διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο. Μια διασώστρια είπε ότι τουλάχιστον 10 σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Ένας άλλος διασώστης είπε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς.

Η ΜΚΟ Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας (KHCR) ανέφερε ότι είδε την αστυνομία να «πυροβολεί εναντίον τεσσάρων διαδηλωτών, να σκοτώνει έναν από αυτούς», σε δελτίο τύπου που ανάρτησε στο X.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο είδαν τρία άψυχα πτώματα, σε λίμνες αίματος, κοντά στο Κοινοβούλιο.

Ένας αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κένυα, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για «πολλούς τραυματισμούς», καταγγέλλοντας την «αυξανόμενη χρήση πραγματικών πυρομαχικών από την αστυνομία» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης είχαν κάνει έκκληση για διαδηλώσεις και γενική απεργία κατά της φορολογικής νομοθεσίας με την ελπίδα να ενισχύσουν τη συγκυρία που, μέσα σε μια εβδομάδα, έχει μετατρέψει μια κινητοποίηση κυρίως της νεολαίας στο Ιντερνέτ σε μείζονα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο.

Ο Ρούτο κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια με πρόγραμμα υπέρ των φτωχών εργαζομένων της Κένυας, όμως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει, από τη μια πλευρά, αιτήματα δανειστών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για δημοσιονομικές περικοπές εκ μέρους της κυβέρνησης και, από την άλλη, ένα πληθυσμό ο οποίος υποφέρει από το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί σε αυτοσυγκράτηση εν μέσω των διαδηλώσεων

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση στην Κένυα από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας και κάλεσε τους διαδηλωτές να είναι ειρηνικοί, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

“Είναι πολύ σημαντικό τα δικαιώματα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά, να γίνονται σεβαστά”, δήλωσε ο Ντουζαρίκ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Οντίνγκα ζητά άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών, απευθύνει έκκληση για διάλογο και διεθνή παρέμβαση

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΚΤΝ μετέδωσε ότι οι κρατικές αρχές απείλησαν να σταματήσουν την μετάδοση ειδήσεων για τις διαδηλώσεις.

Ο ηγέτης της κενυατικής αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών και απηύθυνε έκκληση για διάλογο και διεθνή παρέμβαση, μετέδωσε το κενυατικό ειδησεογραφικό δίκτυο KTN News.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο θα δώσει απόψε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε η προεδρία σήμερα, την επομένη των βίαιων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κατά του φορολογικού νομοσχεδίου

Οι ΗΠΑ απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην Κένυα – Δέκα και πλέον δυτικές χώρες ανησυχούν βαθιά, καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Καταδικάζουμε τη βία σε κάθε μορφή της και απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν βυθίσει στο χάος το Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση στο Ναϊρόμπι”, δήλωσε επίσης, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, και σύμφωνα με αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών.

Περισσότερες από δέκα δυτικές χώρες, εκ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δήλωσαν ότι “ανησυχούν βαθύτατα” μετά τη βία που ξέσπασε σήμερα στην Κένυα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες κατεστάλησαν από την αστυνομία και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.

Σε κοινή ανακοίνωση των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Βρετανία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους νεκρούς και τους τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Ναϊρόμπι.

“Εκφράζουμε τη λύπη μας για την τραγική απώλεια ζωών και τους τραυματισμούς που σημειώθηκαν και με τη χρήση πραγματικών πυρών”, τονίζουν.

Οι πρεσβευτές και οι ύπατοι αρμοστές ξένων χωρών στην Κένυα τόνισαν στην κοινή δήλωσή τους ότι ανησυχούν βαθύτατα για τη βία που ξέσπασε στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του υπό συζήτηση φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει αυξήσεις.

Απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και ενθάρρυναν όλους τους ηγέτες να βρουν ειρηνικές λύσεις στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με δήλωση που κοινοποίησε η ύπατη αρμοστεία της Βρετανίας στην Κένυα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα