back to top
27.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

27.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Όστιν: Η Ουάσινγκτον επιδιώκει διπλωματική συμφωνία για να αποτραπεί ένας πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Διαβάστε επίσης

Η Ουάσινγκτον εργάζεται με την μορφή του κατεπείγοντος για μια διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, προειδοποιώντας για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα είχε ένας νέος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Οι βομβαρδισμοί και η κλιμάκωση της βίας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια και στις δύο πλευρές των συνόρων, με την αναζωπύρωση της έντασης να εγείρει φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της ένοπλης λιβανέζικης οργάνωσης.

«Οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ απειλούν να παρασύρουν τον ισραηλινό λαό και τον λιβανέζικο λαό σε έναν πόλεμο που οι ίδιοι δεν θέλουν. Ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τον Λίβανο και θα ήταν καταστροφικός για τους αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες», τόνισε ο Όστιν στην αρχή της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο, με καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Όστιν.

«Η διπλωματία είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μια περισσότερη κλιμάκωση. Επομένως, επιδιώκουμε με την μορφή του κατεπείγοντος μια διπλωματική συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη διαρκή ηρεμία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και θα επιτρέψει στους αμάχους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, ανέφερε ότι θα εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες προσπαθώντας να επιλύσει τη σύγκρουση με την Χεζμπολάχ και ότι προτιμά μια διπλωματική λύση.

Στο Πεντάγωνο, ο Γκάλαντ τόνισε ότι θα συζητούσε τη στρατιωτική ετοιμότητα με τον Όστιν. «Εργαζόμαστε στενά μαζί για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Ο Γκάλαντ θα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον σήμερα, σε ένα πλαίσιο εντάσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την παράδοση όπλων στο Ισραήλ.

Χθες Δευτέρα, έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κάλεσε επίσης το Ισραήλ να αποφύγει μια νέα κλιμάκωση στον Λίβανο, ενώ διεξήχθησαν συνομιλίες για τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα