back to top
27.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

27.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

EE: Συμφωνία για στήριξη σε ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στα κορυφαία πόστα

Διαβάστε επίσης

Ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Θεμάτων Ραφαέλε Φίτο αναφέρθηκε στις αποφάσεις και στις προτάσεις για τα πρόσωπα που θα πρέπει να επιλεγούν για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

«Το θέμα της επιλογής προσώπων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν είναι το μόνο σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να προκύψει από τη σύνοδο ένα σαφές μήνυμα για θέματα που θεωρούμε κύριας σημασίας, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η άμυνα, η μετανάστευση, η στρατηγική Ατζέντα.

Επίσης, στην εξωτερική πολιτική, η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή, θέματα στα οποία σημειώνεται σημαντική πρόοδος χάρη στην πρόσφατη διάσκεψη της Ομάδας των χωρών της G7 υπό την προεδρία της Τζόρτζια Μελόνι», δήλωσε ο Φίτο.

Νωρίτερα έξι Ευρωπαίοι ηγέτες που διαπραγματεύονται τα ονόματα για τα κορυφαία πόστα του ευρωπαϊκού μπλοκ συμφώνησαν να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν στο Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), πηγές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες.

Στη συμφωνία προβλέπεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να προταθεί ως ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας θα είναι η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα