back to top
30.7 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

30.7 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ αντιδρούν στην εγκύκλιο για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και απειλούν με κινητοποιήσεις

Διαβάστε επίσης

Τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων προκάλεσε η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασιας.

ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ ζητούν την άμεση απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η εγκύκλιος αποτελεί “προίκα” της κυβέρνησης προς τους εργοδότες, καθώς:

– Οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιβάλλονται 2 μήνες μετά την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για την κάρτα εργασίας.

– Οι επιχειρήσεις, μπορούν να αξιοποιούν τις δυνατότητες εναλλαγής των κωδικών της δραστηριότητάς τους.

– Υπό το πρόσχημα της παροχής διευκρινήσεων, παράγει ουσιαστικά νέες νομοθετικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες ή μέσω περισσότερων εργοδοτών, το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, την παροχή πρόσθετης εργασίας.

– Θέτει σε εφαρμογή επίσημα την απλήρωτη εργασία έως και 2 ώρες την ημέρα στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας (Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ , Τράπεζες, Συγκοινωνίες, Εταιρείες Φύλαξης, Εταιρείες Ασφάλισης).

Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με ωράριο 08.00 – 16.00 αναγκάζεται να δουλεύει έως τις 18.00. Αν η κάρτα ενεργοποιείται με υπόδειξη του εργοδότη κάθε μέρα στις 10.00, τότε μπορεί «νόμιμα» να κάθεται έως τις 18.00.

– Το «χτύπημα της κάρτας» αποτελεί ευθύνη του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη.
– Οι εργοδότες θα μπορούν δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά από τη πραγματοποίηση τους και υπάρχει η πρόβλεψη, ότι για «μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά θα γίνεται σύσταση.

– Θα μπορούν να βαφτίζουν «διευθυντή» έναν εργαζόμενο ώστε να απαλλάσσεται πλήρως από το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας.

– Οι δυνατότητες αυτές παρέχονται στους εργοδότες και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ή όσους απασχολούνται μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.

– Χρησιμοποιήθηκε Προεδρικό Διάταγμα του 1932 για να εξαιρεθεί από το ωράριο εργασίας το διάλειμμα και την προετοιμασία των εργαζομένων πριν και μετά τη βάρδια στους Βιομηχανικούς χώρους δουλειάς. Δηλαδή έως και μιάμιση ώρα απλήρωτη.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα