back to top
30.7 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

30.7 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαβάστε επίσης

Στην 22η τακτική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:

Πυροπροστασία

Οι πρώτες δυνατές ζέστες του καλοκαιριού έκαναν σαφές ότι η Αθήνα πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα απέναντι στην έξαρση των κλιματικών φαινομένων. Η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη, με έλλειψη ελεύθερων χώρων, απρόβλεπτο αερισμό και περιορισμένες οδούς διαφυγής. Οι αναφορές για ακαθάριστα οικόπεδα που αποτελούν πιθανές εστίες ανάφλεξης έρχονται από όλα τα διαμερίσματα της πόλης και απαιτούν την εγρήγορση των αρμόδιων υπηρεσιών. Η προστασία των πράσινων χώρων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι ένα σύνθετο ζήτημα που εμπλέκει διαφορετικούς φορείς και επίπεδα διοίκησης, απαιτώντας την αποτελεσματική συνεργασία τους. Η μετάθεση αρμοδιοτήτων και ευθυνών από τη μία αρχή στην άλλη είναι μια πρακτική που πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας.
Η Ανοιχτή Πόλη επισήμανε την ανάγκη για αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων εντοπισμού φωτιάς, στα πλαίσια ενός στοχευμένου και συγκεκριμένου σχεδίου πυροπροστασίας, που να εξασφαλίζει στους πολίτες ασφαλείς και προσβάσιμους χώρους αναψυχής. Το τακτικό κλείσιμο πράσινων χώρων που φαίνεται να προτιμά η Περιφέρεια, για την αποφυγή τυχόν εμπρησμού, δεν είναι μια πρακτική που ευνοεί την ποιότητα της ζωής στην πόλη, αφού οι δημότες, ιδιαίτερα στη ζέστη, χρειάζονται ανοιχτά τα λιγοστά πάρκα που διαθέτουν.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου της πόλης. Η κατάσταση των τελευταίων χρόνων δεν είναι ενθαρρυντική. Το Πάρκο συνεχίζει να είναι κατατεμαχισμένο με περιφράξεις και με ασύμβατες χρήσεις, καθώς και με έντονη κίνηση και διέλευση ΙΧ. Η αδράνεια μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη αρνητικά δεδομένα και να παγιώσει καταστάσεις. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της, τόσο ως προς τη σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης του Πάρκου, όσο και ως προς συγκεκριμένες ενέργειες που προγραμματίζει για τον περιορισμό των χρήσεων που το επιβαρύνουν και την ανάδειξη του ενιαίου χαρακτήρα του.

Κτίριο Λέλας Καραγιάννη

Τον Αύγουστο του 2020, η προηγούμενη δημοτική αρχή παραχώρησε το δημοτικό κτίριο της Λέλας Καραγιάννη στον εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό οργανισμό “Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ”, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας και παρά τα ομολογημένα προσηλυτιστικά χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων του. Πιστεύαμε ότι η λήξη του διαστήματος παραχώρησης θα σήμαινε και την επαναφορά του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου στη διάθεση των αναγκών της γειτονιάς, εκπλαγήκαμε όμως δυσάρεστα όταν πριν λίγες μέρες κατατέθηκε στο συμβούλιο της 6ης Δημοτικής Κοινότητας εισήγηση για την παράταση της αξιοποίησης του χώρου από την Εκκλησία. Ζητήσαμε εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή. Η περιοχή έχει ιδιαίτερη ανάγκη σε χώρους πολιτισμού, αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης, και οι λιγοστοί διαθέσιμοι χώροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με γνώμονα τις επιθυμίες των κατοίκων.

Κουκάκι

Ζητήσαμε ξανά να ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα και με τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, τα αιτήματα που έχουν καταθέσει ενυπόγραφα κάτοικοι της περιοχής Κουκάκι-Μακρυγιάννη Φιλοπάππου. Πρόκειται για αιτήματα που αφορούν κρίσιμα θέματα για την περιοχή, όπως η πίεση από το airbnb και την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση, η συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, η ανάγκη για χώρους άθλησης και πολιτισμού, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως η αποκατάσταση του κτιρίου ΜΙΤΣΙ.

Παιδικές χαρές

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας διαπιστώνει απουσία σχεδίου για την επαναλειτουργία των παιδικών χαρών, στις περιπτώσεις όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω επικινδυνότητας, κατά τη διαδικασία συντήρησής τους. Οι γονείς της περιοχής εύλογα ζητούν να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή των γηπέδων και των παιδικών χαρών που αφού εγκαταλείφθηκαν από το Δήμο για χρόνια, καταστράφηκαν και τελικά καταργήθηκαν, ή είναι πλέον επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα τέτοια παραδείγματα είναι η παιδική χαρά στο “Πάρκο Διάκου”. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή ενημέρωση για τη συγκεκριμένη παιδική χαρά, αλλά και γενικότερα για τον προγραμματισμό της για την επαναλειτουργία των παιδικών χαρών.

Τραπεζοκαθίσματα

Μεταφέραμε τις διαμαρτυρίες κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, σχετικά με την όξυνση των παραβάσεων κατάληψης χώρου με τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, τόσο στην Κυψέλη όσο και στην Αχαρνών. Η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της άναρχης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους κατοίκους και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, Η Ανοιχτή Πόλη μετέφερε την πρόταση κατοίκων της περιοχής για δημιουργία μιας δημόσια προσβάσιμης πλατφόρμας, όπου θα είναι εύληπτα καταχωρημένες οι υφιστάμενες νόμιμες παραχωρήσεις χώρων στις γειτονιές της πόλης. Αυτό θα έδινε ένα σήμα αποφασιστικότητας για ρύθμιση της κατάστασης και θα επέτρεπε στους πολίτες να εντοπίζουν και να αναφέρουν έγκυρα τυχόν παραβάσεις.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα