back to top
25 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

25 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Α. Σπηλιωτόπουλος: Ο κόσμος ενδιαφέρεται για λύσεις και όχι για το ποιος θα είναι πρώτο όνομα στη μαρκίζα

Διαβάστε επίσης

«Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να δομήσει την περπατησιά του επάνω στα ζητήματα των κοινωνικών συμμαχιών και ενδεχομένως να είναι εκείνος ο οποίος θα κερδίσει το στοίχημα για την Κεντροαριστερά», εκτίμησε ο Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας και πρώην Υπουργός, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο δεν αμφισβήτησε τον αρχηγό του -τουλάχιστον όχι ευθέως- μετά τις Ευρωεκλογές, διαπιστώνοντας, παράλληλα, βαθιά εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ.

 

«Δεν αμφισβητείται ο Κασσελάκης»

«Πριν από τις Ευρωεκλογές, κάποιοι έλεγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι “κόμμα Ι.Χ.” Όμως, μετά τις Ευρωεκλογές, δεν αμφισβητήθηκε ο αρχηγός του. Ακούγονται φωνές για την οργανωτική δομή και τη λειτουργία του κόμματος οι οποίες υποδαυλίζονται κυρίως από τα συστημικά ΜΜΕ, δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο αμφισβήτησης του προσώπου της ηγεσίας. Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται. Απολαμβάνει μια ηρεμία αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έχει περιέλθει σε μεγάλη εσωστρέφεια με ευθεία αμφισβήτηση του αρχηγού του».

 

«Στο ΠΑΣΟΚ έπεσαν στην παγίδα και συζητούν για πρόσωπα και όχι για πολιτικές»

«Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτό, μπορεί να κερδηθεί μέσα από μια από ευρεία προγραμματική συζήτηση, με κοινωνικές συμμαχίες. Ο κόσμος θέλει λύσεις, δεν τους ενδιαφέρει ποιο θα είναι το πρώτο όνομα στη μαρκίζα. Το ΠΑΣΟΚ υπονομεύει αυτό που ζητούν οι πολίτες, μια ενωμένη Κεντροαριστερά. Δυστυχώς, έπεσε στην παγίδα και μπήκε σε μια τεράστια συζήτηση που έχει να κάνει με το πρόσωπο και όχι με πολιτικές.

Συζητούν για το αν θα ηγηθεί ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Γερουλάνος ή κάποιος άλλος ή αν ο κ. Δούκας θα είναι και δήμαρχος και κομματάρχης ή αν θα είναι σκέτος κομματάρχης και θα παραιτηθεί από τον δήμο της Αθήνας. Πώς είναι δυνατόν ο Δήμαρχος της Αθήνας που εκφράζει το σύνολο των Αθηναίων να φοράει ίδια στιγμή το καπέλο ενός κομματάρχη; Το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα μέσα σε κάποιους μήνες. Υπό αυτήν την έννοια, ο δήμαρχος θα είναι και κομματάρχης του 10-12%; Πρέπει να πείσει πως μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε τα δύο και δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να πείσει τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ να τον ψηφίσει».

 

«Η ΝΔ δεν έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα»

«Η ΝΔ υπέστη μια πάρα πολύ βαριά ήττα στις Ευρωεκλογές. Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες ήταν ηχηρό. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων πήρε το μικρότερο ποσοστό στα 50 χρόνια της πολιτικής της ιστορίας. Έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές ενώ και το 28% που συγκέντρωσε ήταν πολύ κάτω από τον πήχη που είχε θέσει ο πρωθυπουργός. Επομένως, ήταν λογικό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ οι βουλευτές να αναζητήσουν τις αιτίες της βαριάς ήττας. Οι περισσότεροι επικεντρώθηκαν στην αλαζονεία της εξουσίας υπουργών.

Παράλληλα, έχει χάσει τα εκλογικά της στηρίγματα γιατί έχει αλλοιώσει χαρακτηριστικά της για να προσελκύσει το κέντρο, χωρίς ωστόσο να το έχει κερδίσει. Επίσης, ο πρόσφατος ανασχηματισμός είναι στην ουσία ”μερεμέτια” σε επίπεδο 3-4 περιφερειακών κυβερνητικών στελεχών. Αυτό δείχνει ότι δυσκολεύεται να κινηθεί είτε στα δεξιά είτε προς το κέντρο διότι θα ενταθούν οι διαρροές προς τα ακροδεξιά μορφώματα που αθροιζόμενα όλα μαζί άγγιξαν στις Ευρωεκλογές το 18%. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος στα δεξιά της ΝΔ η οποία στην πραγματικότητα αυτοαπομονώθηκε και αυτοακυρώθηκε. Δεν έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα