back to top
27.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

27.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Χ. Δούκας: Πραγματική απειλή για την Αθήνα ο υπερτουρισμός

Διαβάστε επίσης

«Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τις στρατηγικές δράσεις μας, έτσι ώστε ο τουρισμός να λειτουργήσει ως όχημα για την καλυτέρευση των υποδομών και τη δημιουργία νέων, περισσότερο βιώσιμων» σημείωσε σε συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας αναφορικά με τον υπερτουρισμό και την απόφαση του δήμου Βαρκελώνης για τα Airbnb που εκπόνησε σχέδιο απαγόρευσης όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων για τους τουρίστες από το 2029.

Πυξίδα μας – πρόσθεσε -αποτελεί η διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού και η διασφάλιση μιας ανθρώπινης, φιλικής καθημερινότητας για όλους.

Ο κ. Δούκας σημειώνει ότι «σύμφωνα με στοιχεία που επιμελήθηκε η εταιρεία ερευνών AirDNA, στην πόλη μας, ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 21,3%, σε σχέση το 2023».

Τη μεγαλύτερη αύξηση, συνεχίζει ο κ. Δούκας, καταγράφει η περιοχή των Εξαρχείων, όπου πλέον λειτουργούν 918 καταλύματα, ενώ ο κύριος όγκος, εντοπίζεται στο εμπορικό τρίγωνο (Μοναστηράκι, Ψυρρή, Ακρόπολη, Πλάκα), με διαθέσιμα 2.440 ακίνητα.

«Η Αθήνα έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικός τουριστικός προορισμός καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Το 2023, υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά πάνω από 7 εκ. επισκέπτες.

Ο υπερ-τουρισμός αποτελεί μια πραγματική απειλή για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολύ περισσότερο για την Αθήνα, που έχει μια μοναδικότητα. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με τελευταία τη Βαρκελώνη, έχουν υιοθετήσει ειδικά μέτρα προστασίας και οι αντοχές της Αθήνας δεν είναι ανεξάντλητες» σημειώνει ο κ. Δούκας.

Πηγή: ot.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα