back to top
29.3 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

29.3 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Σούνιγα

Διαβάστε επίσης

Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Λουίς Άρσε διόρισε νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις μετά την «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Πας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βολιβίας κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον του στρατηγού Σούνιγα ως επικεφαλής της καταγγελλόμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» στη Βολιβία.

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας πήραν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας την Τετάρτη το βράδυ και ένα τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, με στρατιώτες να το ακολουθούν, πυροδοτώντας φόβους για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα, που κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο της Βολιβίας Λουίς Άρσε ως επικεφαλής πραξικοπήματος, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός έχει στόχο την «αναδιάρθρωση της δημοκρατίας» στη χώρα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν αναδόμηση της δημοκρατίας, να την κάνουν μια πραγματική δημοκρατία. Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Σούνιγα περιστοιχισμένος από στρατιώτες, έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου έχουν πάρει θέσεις αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς ‘Αρσε κατήγγειλε την “αυθαίρετη κινητοποίηση” ορισμένων μονάδων του στρατού στη Λα Πας και ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες κατηγόρησε έναν ανώτατο στρατηγό ότι σχεδιάζει πραξικόπημα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία, τη Πλάζα Μουρίγιο, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδε ένα τεθωρακισμένο όχημα να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία, και στρατιώτες να εισβάλουν στο μέγαρο.

“Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι”, δήλωσε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Ζουνίγκα μίλησε σε δημοσιογράφους από την πλατεία πριν από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο.

“Σταματήστε να καταστρέφετε, σταματήστε να φτωχαίνετε τη χώρα μας, σταματήστε να ταπεινώνετε τον στρατό μας”, δήλωσε πλαισιωμένος από στρατιώτες, επιμένοντας ότι η δράση που αναλήφθηκε υποστηρίζεται από τον κόσμο.

Ο Μοράλες, του οποίου οι δρόμοι έχουν χωρίσει δημόσια με τον ‘Αρσε, αν και οι δύο ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, δήλωσε ότι οι οπαδοί του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία. Κατηγόρησε τον Ζουνίγκα ότι επιδιώκει να κάνει πραξικόπημα και ανακοίνωσε γενική στάση εργασίας απευθύνοντας επίσης έκκληση για αποκλεισμό των δρόμων.

“Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους πολίτες”, δήλωσε ο Μοράλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα