back to top
32.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Πανελλαδικές: Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψηφίους – Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες μετά τις 13:00

Διαβάστε επίσης

Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων καθώς μετά τις 13.00, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις επιδόσεις τους με τρεις τρόπους. Είτε προσερχόμενοι στα σχολεία τους όπου θα αναρτηθούν οι λίστες, είτε μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, είτε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα. Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr , πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Επιπλέον οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει να τα παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους, τα δέματα που θα περιέχουν τα αποκόμματα των τετραδίων και τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων. Ο Διευθυντής κάθε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων. Σε περίπτωση τυχόν διαφοράς, πρέπει άμεσα να γίνει επικοινωνία με το οικείο βαθμολογικό κέντρο.

Στη συνέχεια οι Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες μόνο τις εκτυπωμένες καταστάσεις, που περιλαμβάνουν μόνο τους κωδικούς και τη βαθμολογία των υποψηφίων. Στην περίπτωση, που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, οι Διευθυντές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καλούνται από το υπουργείο Παιδείας, να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις, που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά το υπουργείο Παιδείας προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων, ώστε να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 28-6-2024, μετά τις 13.00 μ.μ.

Υπενθυμίζεται, ότι ταυτόχρονα με την επίσημη ανακοίνωση των βαθμολογιών στα σχολεία, οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Εκτιμήσεις για τις βαθμολογίες

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί αναλυτές και οι φροντιστές, φέτος αναμένεται η εικόνα των γραπτών να είναι αρκετά χειρότερη σε σχέση με πέρυσι. Τα γραπτά κάτω από τη βάση στα περισσότερα μαθήματα είναι περισσότερα και κατά πολύ λιγότερα τα άριστα γραπτά.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, στην 1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, μειωμένος θα είναι ο αριθμός των άριστων γραπτών κυρίως στην Ιστορία και στα Αρχαία. Στην Ιστορία, ο ένας στους 10 αναμένεται να έχει αριστεύσει ενώ στα Αρχαία, ο ένας στους 25 υποψηφίους. Αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε πτώση των βάσεων σε σχολές όπως οι Νομικές. Για τη 2η και 3η Ομάδα Προσανατολισμού, δηλαδή Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας αντίστοιχα, η Φυσική προβλέπεται να παίξει τον καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό των άριστων γραπτών σε μόλις 1 στα 25. Σε περίπτωση που επικρατήσει αυτή η πρόβλεψη, τόσο οι Πολυτεχνικές όσο και οι Ιατρικές Σχολές θα δουν πτώση μορίων πάνω από 500 μόρια. Στα Μαθηματικά φαίνεται πως κάτω από τη βάση έχουν γράψει πάνω από τους 7 στους 10.

Μηχανογραφικά

Την Παρασκευή 28/6 είναι η τελευταία ημέρα για τη δημιουργία κωδικών για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για όσους συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.), θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν μετά από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ, να προχωρήσουν αρχικά στην επεξεργασία και τελικά στην οριστική υποβολή του Μ.Δ., κατόπιν νεότερης εγκυκλίου.

Οι Διευθυντές των Λυκείων χρησιμοποιώντας τον 7ψήφιο κωδικό Σχολικής Μονάδας και τον κωδικό ασφαλείας της προηγούμενης χρονιάς, αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου στο σύνδεσμο https://school.it.minedu.gov.gr. Με τον κωδικό αυτό ο Διευθυντής ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν χειριστής, θα ελέγχουν την εξέλιξη της διαδικασίας, σύμφωνα και με τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής.

Στη συνέχεια, κάθε υποψήφιος (ο ίδιος ή κάποιος εξουσιοδοτημένος από τον ίδιο) θα προσέρχεται στο Λύκειό του, θα ταυτοποιείται σε αυτό και κατόπιν θα δημιουργεί, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας (password). Αν ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία (βλ. παρ. Ε1 της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας), προσκομίζει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο με μια σχετική αίτηση.

Ο υποψήφιος θα μπορεί πλέον, εντός Ιουλίου, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) μέσω διαδικτύου να επεξεργαστεί και να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο (Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ.) σε συγκεκριμένη προθεσμία. Στην ίδια ηλεκτρονική εφαρμογή θα παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες χρήσης και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά και βάσεις εισαγωγής παλαιότερων ετών.

Εντός Ιουλίου και σε συγκεκριμένη προθεσμία που θα ανακοινωθεί αργότερα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Για όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο, επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών, οι εξετάσεις των οποίων ολοκληρώνονται αύριο, 28/6, η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Θα ακολουθήσει, τη δεύτερη εβδομάδα, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα