back to top
28.7 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

28.7 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Πανελλαδικές εξετάσεις: 6 στους 10 έγραψαν κάτω από τη βάση σε Ιστορία, Φυσική και Μαθηματικά

Διαβάστε επίσης

Η πρωτόγνωρη αποτυχία σε Φυσική και Ιστορία και η συνηθισμένη κάθε χρόνο κακή εικόνα στα Μαθηματικά, αλλά και ο μικρός αριθμός άριστων γραπτών σημάδεψαν τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα πρωτοφανούς δυσκολίας θέματα σε Ιστορία και Φυσική αποτυπώθηκαν στις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στα λύκεια όλης της χώρας, στην ειδική πλατφόρμα results του υπουργείου Παιδείας και με γραπτό μήνυμα στα κινητά των υποψηφίων. Η αποτυχία άγγιξε το 60% τόσο στην Ιστορία (59,87%) όσο και στη Φυσική (58,95%). Μάλιστα για πρώτη φορά τα γραπτά κάτω από τη βάση των υποψήφιων της Ομάδας Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας στη Φυσική ήταν περισσότερα (63,10%) από τα αντίστοιχα των συνυποψηφίων τους των θετικών σπουδών (55%).

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών η αποτυχία στα Αρχαία έφτασε το 41% ενώ στην 4η Ομάδα των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα γραπτά κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά άγγιξαν το 73% ενώ ξεπέρασαν το 40% τόσο στο μάθημα της Πληροφορικής όσο και της Οικονομίας. Το ποσοστό αποτυχίας στα Μαθηματικά συνολικά πάντως έφτασε στο 58,37%.

Αντίστοιχα λιγότερα είναι και τα άριστα γραπτά. Αναλυτικά, βαθμολογίες 18-20 πέτυχε το 2,26% στα Νέα Ελληνικά, 2,18% στα Αρχαία, 10,90% στην Ιστορία και 24,17% στα Λατινικά, στην 1η Ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Στην ομάδα Θετικών Επιστημών, στα Νέα Ελληνικά τα άριστα γραπτά ήταν μόλις το 1,56%, στη Φυσική το 7,84%, τη Χημεία το 16,62% και τα Μαθηματικά το 11,31% ενώ στις Επιστήμες Υγείας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι Νέα Ελληνικά 3,21%, Φυσική 6,64%, Χημεία 19,89% και Βιολογία 22,34%. Τέλος στην Ομάδα των Σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής τα άριστα γραπτά ανά μάθημα διαμορφώθηκαν ως εξής: Νέα Ελληνικά 0,39%, Μαθηματικά 1,14%, Πληροφορική 21,71% και Οικονομία 20,19%.

Από όλα αυτά προκύπτει ως πρώτη εκτίμηση ότι οι βάσεις στις τρεις πρώτες Ομάδες Προσανατολισμού αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση, ακόμα και στις περιζήτητες και δημοφιλείς σχολές των πεδίων αυτών, όπως οι Νομικές, οι Πολυτεχνικές και οι Ιατρικές, με τη «βουτιά» να εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ των 300-500 μορίων. Στην 4η Ομάδα αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις, 100-200 μόρια, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Οι βαθμολογίες είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα https://results.it.minedu.gov.gr ενώ οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα. Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι υποψήφιοι έλαβαν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή για τον υπολογισμό των μορίων τους.

Εισάγοντας τους βαθμούς που πήραν σε κάθε μάθημα στη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αυτόματη ενημέρωση για το σύνολο των μορίων, που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή Τομέα, που ανήκουν. Στην ίδια εφαρμογή, οι υποψήφιοι θα καταφύγουν για να υπολογίσουν και το σύνολο των μορίων, αφού ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Ειδικών Μαθημάτων.

Την εφαρμογή για να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων τους, θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού των μορίων, οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τους γραπτούς βαθμούς τους στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού, που ανήκουν. Ο κάθε βαθμός πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας. Τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια. Με αυτό τον τρόπο, προκύπτει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Ο βαθμός του κάθε μαθήματος, εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα