35 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

35 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Μ. Παγώνη: Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες

Διαβάστε επίσης

Για την έξαρση του κοκκύτη που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Θεοδόση , η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Όπως εξήγησε, η περίοδος της πανδημίας επηρέασε την έξαρση του κοκκύτη, καθώς παραλείφθηκαν σημαντικοί εμβολιασμοί βρεφών και παιδιών ενώ συνέστησε εμβολιασμό καθώς και όλων των εγκύων μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους , ομοίως και των λεχωΐδων που δεν το έπραξαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τονίζοντας αποτελεί το μόνο μέσο πρόληψης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έως τις 16 Ιουνίου, είχαν εντοπιστεί 264 κρούσματα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί ολόκληρο το 2023 ήταν μόλις 9.

Στο πεδίο του Covid-19 , σύμφωνα με την κ. Παγώνη και όπως προκύπτει από την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα άγγιξαν τις 487 ενώ σημειώθηκε αύξηση και στις διασωληνώσεις.

Επίσης, την ίδια στιγμή, παρατηρείται έξαρση και στις γαστρεντερίτιδες, ειδικά στα μικρά παιδιά.

Για τον κοκκύτη

«Με τον κοκκύτη παλεύουμε εδώ και 3-4 μήνες. Παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Την τριετία της πανδημίας οι εμβολιασμοί για τον κοκκύτη είχαν μείνει πίσω καθώς είχαμε εστιάσει στον Covid-19. Οι γονείς δεν είχαν εμβολιάσει τα παιδιά ενώ το αμέλησαν και πολλές έγκυες γυναίκες. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου σε αντίθεση με τους ενήλικες οι οποίοι το ελέγχουν. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εμβολιασμός. Αυτό που μας φοβίζει στον κοκκύτη είναι οι επιπλοκές του καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα όπως η πνευμονία. Προκαλεί έναν συνεχόμενο δύσκολο βήχα, ιδίως τις νυχτερινές ώρες με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται ότι πνίγεται ενώ προκαλεί και πυρετό».

Για την έξαρση του Covid-19

«Ο Covid-19 και οι υποπαραλλαγές του είναι εδώ, δεν έφυγαν ποτέ. Απλώς, δεν υπήρχαν πολλά κρούσματα. Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ ξεκινήσαμε με 130 κρούσματα, στην πορεία αυξήθηκαν σε 487. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα καταγράψαμε περισσότερους θανάτους και αύξηση των διασωληνώσεων, ιδίως στις ηλικίες υψηλού κινδύνου και σε ανθρώπους με επικίνδυνα νοσήματα. Πάντως, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ως προς το αν θα πρέπει οι πολίτες να εμβολιαστούν εκ νέου, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Επιτροπή Εμβολιασμών, κατά τον Οκτώβριο, βάσει των επιστημονικών δεδομένων που θα υπάρχουν και θα ενημερώσει σχετικά τους πολίτες. Αυτή είναι η δουλειά της».

Για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων

«Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκαλούνται παρενέργειες από εμβόλια ή από φάρμακα. Όμως, τα υπέρ και τα κατά, δεν συγκρίνονται. Οι ελάχιστες παρενέργειες που μπορεί να έχει ένα εμβόλιο δεν συγκρίνονται με τους θανάτους και τις επιπλοκές που θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί. Δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος πεθαίνει, φταίνε τα εμβόλια. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο που να έχει αποδειχτεί ότι ισχύει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα