back to top
35.1 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

35.1 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Α. Γεωργιάδης στον 9.84: Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και η ακρίβεια μας κόστισαν εκλογικά

Διαβάστε επίσης

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για τη ΝΔ, κατώτερο των προσδοκιών μας, παρά το γεγονός ότι κερδίσαμε με 14 μονάδες διαφορά τον δεύτερο», παραδέχτηκε στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή « Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας», ο Υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, λίγες ημέρες μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  και τις «γαλάζιες» γκρίνιες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Συνομιλώντας με τον Δημήτρη Τζιβελέκη, στο στούντιο του σταθμού της πόλης, απέδωσε τις «χαμηλές πτήσεις» της ΝΔ και την υποχώρηση της εκλογικής της δύναμης από το 41% στο 28%, στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το οποίο -όπως χαρακτηριστικά είπε- «προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε μια μεγάλη μερίδα της παραδοσιακής βάσης του κόμματος»,   στην παρατεταμένη ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά αλλά και στο νόμο με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναφερόμενος στο αποτύπωμα του κυβερνητικού έργου στην κοινωνία, τόνισε ότι «στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας της, η ΝΔ έχει κάνει τις πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη» και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια καθαρό πολιτικό χρόνο για να κυβερνήσουμε. Αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας , όλα θα πάνε καλά. Αν όχι, θα μας αλλάξει ο κόσμος με κάποιον επόμενο. Και αυτό το βρίσκω πολύ δίκαιο».

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος παίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα πάει… κουβά».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας σχολίασε τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, εκτιμώντας ότι «σύντομα θα έχει ”καθαρίσει” όλον τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα» ενώ υπογράμμισε ότι «θα ήταν αυτοκτονικό για τον Νίκο Ανδρουλάκη αν δεν προσέφευγε σε εσωκομματικές εκλογές μετά την αμφισβήτηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό του».

 

«Κατώτερο των προσδοκιών μας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών»

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για τη ΝΔ, σαφώς, κατώτερο των προσδοκιών μας, παρά το γεγονός ότι κερδίσαμε με 14 μονάδες διαφορά τον δεύτερο. Επομένως, οι αντιδράσεις στελεχών μας ήταν φυσιολογικές. Ωστόσο,  διεξήχθη μια ανοιχτή και θαρραλέα συζήτηση κατά τη διάρκεια της 6ωρης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, χωρίς πικρία. Οι υπουργοί δεν πήραμε το λόγο γιατί θέλαμε να δώσουμε χώρο στους βουλευτές του κόμματός μας οι οποίοι εξέφρασαν πραγματικές αγωνίες. Από την άλλη, το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καρπωθεί την πτώση του δικού μας ποσοστού, είναι αδιανόητο. Το θεωρώ φοβερή αποτυχία τους».

 

«Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ακρίβεια και τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες μας κόστισαν εκλογικά»

«Θεωρώ ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι για την πτώση του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ. Πρώτος, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε μια μεγάλη μερίδα της παραδοσιακής μας βάσης. Απόδειξη ότι και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διασπάστηκε στην ψηφοφορία. Οι βουλευτές που ψήφισαν ”όχι” ή απείχαν εξέφρασαν και ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που είχαν αυτή την άποψη. Αυτό αποτυπώθηκε και στην κάλπη. Δεύτερος λόγος ήταν η παρατεταμένη ακρίβεια που έφθειρε τις κυβερνητικές δυνάμεις και ο τρίτος ο νόμος με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτό το κομμάτι δεν επικοινωνήσαμε όπως θα έπρεπε ποια ήταν η πρόθεσή μας.

Επίσης, όταν είναι τόσο αποσυσπειρωμένη η αντιπολίτευση είναι δύσκολο να συσπειρώσει και το πρώτο κόμμα. ‘Όταν δεν υπάρχει ντέρμπι, είναι δύσκολο να συσπειρώσεις την εκλογική σου βάση. Και αυτό έπαιξε το ρόλο του. Πάντως, δεν μπορώ να σας πω εύκολα , αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω, εάν θα προχωρούσαμε το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Είναι ένα θέμα που έχει και άλλη ανάγνωση. Μπορεί να μη το κάναμε με αυτόν τον τρόπο ή να το χειριζόμασταν αλλιώς επικοινωνιακά. Ως προς την ακρίβεια, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και θα συνεχίσουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος υποφέρει και δυσανασχετεί. Είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των παρόντων»

«Με προβληματίζει η αποχή. Έχω μια πάγια άποψη ότι η δημοκρατία είναι το πολίτευμα των παρόντων. Αποδέχομαι ότι πολλοί επέλεξαν να μην ψηφίσουν προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα. Ένα κομμάτι ψηφοφόρων είπε ”δεν πάω να ψηφίσω κάποιον άλλον, αλλά δεν θέλω ούτε και εσένα γιατί πρέπει να καταλάβεις ότι με πείραξες. Το δέχομαι ως κριτική».

«Μόνο με συναίνεση του εργαζόμενου η εξαήμερη εργασία»

«Η εξαήμερη εργασία , στους κλάδους που προβλέπεται , θα εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει συναίνεση των εργαζομένων και με πολύ μεγάλη, πλέον,  αμοιβή. Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει την ευκαιρία σε έναν εργαζόμενο, εφόσον το επιθυμεί, να αυξήσει κατά πολύ τα εισοδήματά του».

«Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο προκειμένου να αποδώσουν»

«Στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας της, η κυβέρνηση έχει κάνει τις πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη, καθιέρωσε την επιστολική ψήφο. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο προκειμένου να αποδώσουν. Μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πατάω ένα κουμπί και αλλάζει η ζωή μου αλλά δημιουργώ ένα καινούριο περιβάλλον και αφήνω την πραγματική ζωή να λειτουργήσει μέσα σε αυτό. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια καθαρό πολιτικό χρόνο για να κυβερνήσει. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει σε εμάς. Αν κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, όλα θα πάνε καλά. Αν όχι, θα μας αλλάξει ο κόσμος με κάποιον επόμενο. Και αυτό το βρίσκω πολύ δίκαιο».

«Θα πάει…”κουβά” όποιος παίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών»

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό. Όποιος παίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα πάει … ”κουβά”. Βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μας κάνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό το μήνυμα προσπαθήσαμε να στείλουμε στο εξωτερικό, αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο, αυτό έφερε επενδύσεις και άλλαξε την εικόνα της χώρας. Κανονικό ευρωπαϊκό κράτος με πρόωρες εκλογές, όταν μια κυβέρνηση έχει πλειοψηφία, δεν υπάρχει».

«Θα ήταν αυτοκτονικό για τον κ. Ανδρουλάκη να μην υπάρξει δημοκρατική διέξοδος στην αμφισβήτηση»

«Ήταν σωστή η ανακοίνωση του κ. Ανδρουλάκη για εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που υπάρχει μια τόσο μεγάλη αμφισβήτηση της ηγεσίας θα ήταν αυτοκτονικό να μην υπάρξει δημοκρατική διέξοδος. Εύχομαι να υπάρξει μια καλή, καθαρή διαδικασία, με συμμετοχή. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει».

«Δεν έχει νόημα να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ αν πιστεύει ότι θα γίνει Νέα Αριστερά»

«Ο κ. Ανδρουλάκης τον οποίο σέβομαι, έκανε ένα κομβικό λάθος. Την ημέρα που αποφάσισε να μη στηρίξει τη μεταρρύθμιση του Κυριάκου Πιερρακάκη για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και να πάει στις θέσεις της άκρας αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ απώλεσε την κυβερνησιμότητα. Δεν έχει νόημα να ψηφίσει κάποιος το ΠΑΣΟΚ αν πιστεύει ότι θα γίνει Νέα Αριστερά».

«Ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζεται να ”καθαρίσει” όλο τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ , με τον Τσίπρα μέσα»

«Ο κ. Κασσελάκης είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ήρθε, παγκοσμίως άγνωστος, πέρυσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα και όχι μόνο βρέθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ”καθάρισε” την κ. Αχτσιόγλου, την ”Ομπρέλα” και τους έστειλε στη Νέα Αριστερά όπου όλοι μαζί πήραν στις Ευρωεκλογές 2,4 %, δηλαδή τίποτα. Τώρα, ετοιμάζεται να ”καθαρίσει’ και τον Τσίπρα. Πιθανότατα σε ένα χρόνο θα έχει ”καθαρίσει” όλον τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τσίπρα μέσα.

Επίσης, έγινε πολύ…lifestyle. Είναι ωραία η φασαρία, ο σκύλος ή ο τρόπος ζωής σου αλλά δεν μπορεί η πολιτική να είναι μόνο αυτά. Δεν ψηφίζεις πρωθυπουργό για αυτά. Παράλληλα, χειρίζεται με άσχημο τρόπο το εσωκομματικό του ζήτημα. Θέλει να συγκρουστεί με τον Τσίπρα γιατί θεωρεί ότι τον υπονομεύει. Είναι όμως αυτός λόγος για να τον κατηγορήσει για μαύρο χρήμα; Πρόκειται για μείζον ζήτημα και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσει γιατί δημιουργείται η αίσθηση στην κοινωνία ότι όλοι τα παίρνουν . Αυτό  βλάπτει τη δημοκρατία».

«Δεν κλείνεις τη μια μέρα την Αυγή και την επομένη φωτογραφίζεσαι με τη Φάρλι»

«Στεναχωριέμαι που κλείνει μια ιστορική εφημερίδα καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο το ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης, από την Αμερική. Πρέπει να έχεις αξιοπρέπεια , να δείξεις σεβασμό,  ότι συναισθάνεσαι την ιστορικότητά της. Επιστρέφεις, μαζεύεις την συντακτική ομάδα, το πολιτικό συμβούλιο και αν καταλήξεις να την κλείσεις, το ανακοινώνεις με θάρρος, δείχνεις στους εργαζόμενους ότι νοιάζεσαι γι’ αυτό που περνούν. Αντιθέτως, ο κ. Κασσελάκης, τη μια μέρα αποφάσισε να κλείσει την Αυγή και την επόμενη φωτογραφιζόταν με τον σκύλο του, την Φάρλι, την ώρα που κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους».

«Η νέα διάταξη αυξάνει το οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς»

«Υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, ιδίως σε αναισθησιολόγους, παθολόγους και νοσηλευτές, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των νησιωτικών δομών Υγείας, φέρνουμε μια νέα διάταξη που αυξάνει το οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νησιά το καλοκαίρι. Θα λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ, πλέον του μισθού τους, και ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό».

«Κάνουμε περισσότερο ελκυστική τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ»

«Προκηρύσσουμε θέσεις και οι γιατροί δεν πάνε γιατί σήμερα η διαφορά των αμοιβών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πλέον, τους δίνουμε έξτρα κίνητρα μέσω της μεταρρύθμισης που θα τους επιτρέπει να ασκούν και ιδιωτικό έργο ώστε να μπορούν να συγκεντρώνουν ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα. Εκτιμώ ότι αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, θα καταστήσει τη θέση του γιατρού του ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και θα αποτρέψει τις παραιτήσεις από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Μετά από ένα χρόνο θα κάνουμε ταμείο για τα απογευματινά χειρουργεία»

«Η αποτίμηση για τα απογευματινά χειρουργεία είναι πολύ θετική. Έχουμε ξεπεράσει τα 5000. Αφορά πολλούς συνανθρώπους μας οι οποίοι μπόρεσαν να χειρουργηθούν γρηγορότερα και αυτό το θεωρώ επιτυχία. Πάντως, όπως είπα από τη πρώτη στιγμή, ταμείο στα απογευματινά χειρουργεία θα κάνουμε μετά από ένα χρόνο. Σχετικά με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αναμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προφανώς θα ήθελα αυτό να είχε γίνει νωρίτερα. Όμως, είμαι αισιόδοξος ότι θα την έχουμε πάρει από τον Σεπτέμβριο».

«Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα νοσοκομεία»

«Με την υπουργική απόφαση που υπογράφω την ερχόμενη εβδομάδα, η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα είναι πολύ μεγάλη. Η νοοτροπία των τελευταίων 40 ετών στην Ελλάδα όπου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία ήταν δυο παράλληλοι δρόμοι που δεν μπορούσαν να συναντηθούν, είναι λάθος. Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθούν τα νοσοκομεία, Το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ο κεντρικός πυλώνας της υγείας κάθε χώρας, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Το ιδιωτικό σύστημα το θέλουμε ως επικουρικό. Του χρόνου το καλοκαίρι η διαφορά στον τομέα της Υγείας πρέπει να είναι εμφανής σε όλους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα