back to top
32.3 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

32.3 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Καθαρή νίκη Λεπέν στις γαλλικές εκλογές – Δύσκολη η αυτοδυναμία

Διαβάστε επίσης

Πρωτιά της Μαρίν Λεπέν δείχνουν τα πρώτα exit polls δημοσκοπικών εταιρειών για τις γαλλικές εκλογές.

Το ακροδεξιό κόμμα National Rally (RN) προηγείται στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών με περίπου 34% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe.

Ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) φαίνεται να έρχεται δεύτερος με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Το Elabe σε μια εκτίμηση για το BFM TV σημείωσε ότι το κόμμα της Λεπέν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το IPSOS, η Λεπέν θα μπορούσε να έχει μεταξύ 230 και 280 έδρες μετά τον δεύτερο γύρο, η αριστερή συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε να κερδίσει από 125 έως 165 βουλευτές και η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μεταξύ 70 και 100 βουλευτών.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Το κρίσιμο ερώτημα

Το ερώτημα ποια κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν συμμαχίες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον καθορισμό του ποιος μπορεί να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η αριστερά έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να προσπαθήσει να βάλει υποψηφίους από άλλα κόμματα εκτός από την ακροδεξιά σε θέση να κερδίσουν όπου δεν έχει υποψήφιο. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι είναι πρόθυμοι να το κάνουν.Εάν όλα τα άλλα κόμματα ενωθούν ενάντια στην Εθνική Συσπείρωση, όπως συνέβη σε πολλές προηγούμενες εκλογές, τότε πιθανότατα θα χάσει. Εάν αυτά τα άλλα κόμματα συνεχίσουν να εκστρατεύουν το ένα εναντίον του άλλου, τότε τη Εθνική Συσπέιρωση μπορεί να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών.

Κρίσιμη εβδομάδα

Τα παραπάνω στοιχεία από την ψηφοφορία, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή, πάντως, σχολιάζουν παρατηρητές δίνουν μικρή σαφήνεια σχετικά με το εάν το κόμμα της Λεπέν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μια εβδομάδα πολιτικών διαπραγματεύσεων αναμένεται πριν από τον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς θα αποφασίσουν τα κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας που θα είναι ανοικτές για τον δεύτερο γύρο. Στο παρελθόν, τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα της Γαλλίας συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν το National Rally να πάρει την εξουσία, αλλά αυτή η στρατηγική, που ονομάζεται «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» στη Γαλλία, είναι λιγότερο βέβαιη από ποτέ.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές βύθισε τη χώρα του σε πολιτική αβεβαιότητα, προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Με τα ποσοστά της Αριστεράς σε αυτά τα επίπεδα, οι κάλπες δείχνει ότι αφήνουν ανοικτά δυο ενδεχόμενα: μια απόλυτη πλειοψηφία για την ακροδεξιά RN, η οποία στη συνέχεια θα ανάγκαζε τον πρόεδρο να διορίσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση ή ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία (hung) που θα μπορούσε οδηγήσει σε τεράστια αστάθεια για τη Γαλλία. Κάλπες δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν περάσει ένας χρόνος.

Κάλεσμα Μακρόν για αντι-Λεπέν μέτωπο

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα των exit polls στη Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε για μια «ευρεία, καθαρά δημοκρατική και ρεπουμπλικανική ένωση» ενάντια στο κόμμα της Λεπέν.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

Λεπέν: Δώστε μου απόλυτη πλειοψηφία

Ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, τόνισε η Μαρί Λεπέν μετά τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

Οπως είπε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι «ο γαλλικός λαός έχει δείξει χωρίς αμφιβολία την προθυμία του να γυρίσει σελίδα μετά από επτά χρόνια διαβρωτικής ισχύος… Ωστόσο, τίποτα δεν κερδήθηκε. Ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός».

Η Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στο κόμμα της «την απόλυτη πλειοψηφία έτσι ώστε σε οκτώ ημέρες ο Τζόρνταν Μπαρντέλα να διοριστεί πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν επανεξελέγη βουλευτής από τον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών. κατέβηκε στη περιφέρεια της βόρειας Γαλλίας.

Μελανσόν για2ο γύρο: Ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο ίδιος σχολιάζοντας  το γεγονός ότι το κόμμα του Μακρόν αναδείχθηκε από τις κάλπες  τρίτη πολιτική δύναμη, σημείσε ότι αποτελεί μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν.

Μπαρντελά: Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον 1ο γύρο 

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ζητούν από τους ψηφοφόρους του καταψήφιση της ακροδεξιάς

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα