back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κερατέα – Κάηκαν σπίτια – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Διαβάστε επίσης

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πλάκα στην Κερατέα, ο οποία έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να καούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σπίτια και οχήματα και να εκκενωθούν 6 περιοχές.

Η φωτιά σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, δεν είχε ενιαίο μέτωπο, αλλά υπήρχαν  τέσσερις διαφορετικές εστίες.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) επθιχειρούν ακόμα και στις τέσσερις εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα).

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί με ασφάλεια 6 οικισμοί, καθώς νωρίτερα ήχησε το 112.

Ειδικότερα, στις 14:22 εστάλη μήνυμα που ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου απομακρυνθείτε μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο».

Νωρίτερα στις 13:46 εστάλη μήνυμα από το 112 που ανάφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαρκάτι και Άγιο Γεώργιο Θωρικού απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο», ενώ στις 12:35, είχε εσταλεί το πρώτο μήνυμα από το 112 που καλούσε όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στη Κερατέα να απομακρυνθούν Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο.

Παράλληλα, ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 39 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Επιπλέον στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Δίνουμε μεγάλη μάχη

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές. Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες». Σύμφωνα με τον ίδιο η αεροπορική βάση «δεν κινδυνεύει».

52 απεγκλωβισμοί

Εν τω μεταξύ πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Κερατέας όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

Νωρείτερα,  ολοκληρώθηκε  η συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά που συγκάλεσε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Τέλος, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία σε εφαρμογή τέθηκαν επιπλέον εκτροπές κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Λαυρίου και παλαιά λεωφόρο Λαυρίου. Ειδικότερα οι εκτροπές κυκλοφορίας που τέθηκαν σε ισχύ είναι οι εξής:

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας

-Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

-Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

-Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

-Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία Αττικής η κίνηση των οχημάτων από το Λαύριο προς Αθήνα διεξάγεται ως εξής:

-Μέσω της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου προς Βάρκιζα

-Μέσω της λεωφόρου Λαυρίου προς Μαρκόπουλο

Δημήτρης Πέρρος / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα