back to top
27 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

27 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: Τι ακολουθεί την εντυπωσιακή νίκη της Ακροδεξιάς – Οι συμμαχίες του β΄ γύρου

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακή νίκη με 33% εξασφάλισε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός στην Γαλλία προκαλώντας τεραστία ανησυχία στην Ευρώπη και την ενεργοποίηση των δυνάμεων της Δημοκρατίας στην ίδια τη Γαλλία, όπου μετά από μία νύχτα διαδηλώσεων οι ηγεσίες των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς εμφανίζεται αποφασισμένες να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους τους σε μια ψηφοφορία στρατηγικής ήττας της Λεπέν, την επόμενη Κυριακή κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών .

Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών ο Εθνικός Συναγερμός ακολουθείται από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου με 28 % και την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Μακρόν “Μαζί” με 20 %.

Όλα θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου , στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών. Σε αυτόν, αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης της κάλπης, καθώς η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισε το 65,5% των ψηφοφόρων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε κοινοβουλευτικές εκλογές από το 1997.

Αυτή η διαδικασία έχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την ιστορική επικράτηση της Ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο με  33%. Αλλά και επειδή στις περισσότερες εκλογικές περιφερειες οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου θα είναι τρεις: Εκτός από τον συνασπισμό της Ακροδεξιάς, στο δευτερο γύρο περνά ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (στον οποίο συμμετέχουν από μετριοπαθείς σοσιαλιστές ως ακροαριστεροί σχηματισμοί) με 28%, αλλά και η συμμαχία «Μαζί» υπό τον Μακρόν με 20%.

Για να καταφέρει κάποιος να είναι πραγματικός νικητής, θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβει τουλάχιστον 289 από τις συνολικά 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμαχία του Μακρόν είχε 250 έδρες στην απερχόμενη σύνθεση και χρειαζόταν τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση νόμων.

Ηγέτες τόσο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ξεκαθάρισαν χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους στις περιφέρειες που κάποιος άλλος υποψήφιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει το RN την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο.

Αλλά και στο ακροδεξιό άκρο επιχειρούνται συγκλίσεις .Βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού κάλεσαν  κεντροδεξιούς πολιτικούς του κόμματος “Οι Ρεπουμπλικάνοι” (LR), το οποιο έλαβε λιγότερο από 7% στον πρώτο γύρο, να αποσυρθούν από περιφέρειες όπου μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε υπέρ του RN.

«Αν ξέρουν πως δεν θα νικήσουν, τους καλώ να αποσυρθούν και να επιτρέψουν να νικήσει η εθνική πλευρά», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL η βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού Λορ Λαβαλέτ.

Προς το παρόν, Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι είχαν διχαστεί πριν από τις εκλογές με μικρό αριθμό βουλευτών τους να συντάσσεται με τον Εθνικό Συναγερμό, δεν έχουν γνωστοποιήσει ποια στάση θα τηρήσουν.

Οι υποψήφιοι που πέρασαν τον πρώτο γύρο έχουν προθεσμία μέχρι αύριο, Τρίτη, το βράδυ για να επιβεβαιώσουν ότι θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο.

Τα ιστορικά κέρδη της ακροδεξιάς αποτελούν  ήττα του  προέδρου ΕμανουελΜακρόν, ο οποίος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές αφού το ψηφοδέλτιό του στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα ηττήθηκε από αυτό του Εθνικού Συναγερμού.

Ο Εθνικός Συναγερμός, ένα κόμμα που ήταν για καιρό παρίας για πολλούς στη Γαλλία, βρίσκεται τώρα πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν ποτέ στην εξουσία. Η Λεπέν επεδίωξε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για ρατσισμό και αντισημιτισμό, μια τακτική η οποία λειτούργησε καθώς οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τον Μακρόν και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση.

Μια κυβέρνηση με επικεφαλης το RN θα δημιουργούσε μείζονα ζητήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Οικονομολόγοι έχουν επίσης αμφισβητήσει αν τα σχέδια του Εθνικού Συναγερμού για δαπάνες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Άνοδος του ευρώ μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών

Το ευρώ σημείωσε άνοδο σήμερα στις ασιατικές αγορές αφού ο πρώτος γύρος των πρόωρων γαλλικών βουλευτικών εκλογών έφερε πρώτη την άκρα δεξιά, αλλά με μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι προβλεπόταν, ενώ το γεν πασχίζει για να ανακάμψει από το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί εδώ και 38 χρόνια.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κέρδισε τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη χθες, Κυριακή, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, αν και αναλυτές επισημαίνουν πως το κόμμα κέρδισε μικρότερο μερίδιο των ψήφων απ’ ό,τι προέβλεπαν μερικές δημοσκοπήσεις.

Το ευρώ, το οποίο είχε σημειώσει πτώση 0,8% αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές στις 9 Ιουνίου, κατέγραψε άνοδο 0,4%, στο 1,0756 δολάριο, στις ασιατικές αγορές, αφού νωρίτερα στη συνεδρίαση είχε φθάσει σε υψηλό δύο εβδομάδων.

«Στην πραγματικότητα τα πήγαν (το RN) λίγο χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν», λέει η Κάρολ Κονγκ, αρμόδια για τη συναλλαγματική στρατηγική της Commonwealth Bank of Australia.

Η Μαρίν Λεπέν στο κατώφλι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 

Όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι με αυτά τα δεδομένα και την επικείμενη συνεργασία των δυνάμεων που αντιτίθεντο στην ακροδεξιά, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δυσκολευτεί να κερδίσει την πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο, η νέα Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας θα μεταβληθεί σε ένα γήπεδο διαρκών αντιπαραθέσεων καθώς ο Εθνικός Συναγερμός θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα με ευρείες δυνατότητες πρόκλησης εμποδίων και αναστάτωσης ενώ θα διαθέτει την δυναμική του φαβορί για πλειοψηφία στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Μουτάμπα Ραχμάβ διευθύνοντα σύμβουλο Ευρώπης της Eurasia Group, με βάση τα αποτελέσματα , “η ακροδεξιά θα δυσκολευτεί να κερδίσει την πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή”, γεγονός που όμως οδηγεί στην πιθανότητα η νέα Εθνοσυνέλευση να είναι “θορυβώδης και σχεδόν ακυβέρνητη”. Η αποτυχία της Λεπέν να καταλάβει την εξουσία είναι πιθανό να αποδειχθεί καθυστερημένη υπαρξιακή κρίση αλλα οχι αναπόφευκτη για τη Γαλλία.

Την επομένη ημέρα των εκλογών και τα δυο στρατόπεδα καλούν σε συμμαχίες . Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος είναι πιθανό να αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τον δεύτερο γύρο, προειδοποίησε ότι η ακροδεξιά βρίσκεται πλέον στις “πύλες της εξουσίας” και δήλωσε ότι το RN δεν θα πρέπει να λάβει “ούτε μία ψήφο” στον δεύτερο γύρο.

“Έχουμε επτά ημέρες για να γλιτώσουμε τη Γαλλία από την καταστροφή“, δήλωσε ο Ραφαελ Γκλυκσμάν βασικό στέλεχος της αριστερής συμμαχίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για μια «ευρεία, σαφώς δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο».

«Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο – να εμποδίσουμε τον Εθνικό Συναγερμό να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

Ο Μελανσόν από την πλευρά του δήλωσε «ένα πράγμα είναι σίγουρο, ο κ. Ατάλ δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός».

Ωστόσο, συμφώνησε με τον Ατάλ ότι δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο παραπάνω το κόμμα της Λεπέν και  δήλωσε ότι στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι του κόμματός του βρίσκονταν στην τρίτη θέση και το RN προηγούνταν, θα αποσυρθούν και αυτοί.

Το σημαίνει μια κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού

Ο Εθνικός Συναγερμός, ένα κόμμα που ήταν για καιρό παρίας για πολλούς στη Γαλλία, βρίσκεται τώρα πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν ποτέ στην εξουσία. Η Λεπέν επεδίωξε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για ρατσισμό και αντισημιτισμό, μια τακτική η οποία λειτούργησε καθώς οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τον Μακρόν και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση.

Μια κυβέρνηση με επικεφαλης το RN θα δημιουργούσε μείζονα ζητήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Οικονομολόγοι έχουν επίσης αμφισβητήσει αν τα σχέδια του Εθνικού Συναγερμού για δαπάνες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία της νέας εθνοσυνέλευση θα είναι η πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει κοινοβουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί μια ” συγκατοίκηση” μεταξύ ενός κεντρώου Προέδρου με μια ακροδεξιά κυβέρνηση . Ο Μακρόν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία με την ακροδεξιά. Εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την πρώτη θέση αλλά όχι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πλειοψηφία, ο Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κοινοβούλιο ανίκανο να κυβερνήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και την κορυφαία στρατιωτική της δύναμη.

Στις πρώτες αντιδράσεις μετά την εκλογική νίκη η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κεντρώο στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε “σχεδόν εξαλειφθεί” . Δήλωσε ότι οι Γάλλοι έδειξαν “με μια ξεκάθαρη ψήφο … την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα στα επτά χρόνια της περιφρονητικής και διαβρωτικής [προεδρίας]” του Μακρόν.

Ο 28χρονος πρόεδρος του κόμματος του Εθνικού Συναγερμού και υποψήφιος πρωθυπουργός Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε έτοιμος να αναλάβει της προεδρία της κυβέρνησης . Είπε ότι θέλει να είναι ο “πρωθυπουργός όλων των Γάλλων”, σεβόμενος το σύνταγμα σε μια “συμβίωση” με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά “ασυμβίβαστος ως προς τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε”.”Ο γαλλικός λαός έχει δώσει σαφή ετυμηγορία”, πρόσθεσε

Ήδη μετά τον πρώτο γύρο, 39 βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού έχουν εκλεγεί κερδίζοντας περισσότερες από τις μισές ψήφους, ενώ 32 έχουν εκλεγεί για το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Οι επόμενοι βουλευτές θα εκλεγούν στον β’ γύρο.

 

 

Πηγή: The Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα