back to top
31.5 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

31.5 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: Η ακτινογραφία του πρώτου γύρου των εκλογών – Έντονες διαβουλεύσεις ενόψει β’ γύρου

Διαβάστε επίσης

Σε περίοδο εντονων εσωτερικών διαβουλεύσεων έχουν εισέλθει τα γαλλικά πολιτικά κόμματα μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτο τον Έθνικό Συναγερμό, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 32,2%, δεύτερο το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,1%, τρίτη την προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Μαζί με 21,6% και τέταρτο το επίσης ακροδεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 7,2%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα έχουν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 51% των ψηφισάντων, 76 βουλευτές, εκ των οποίων οι 39 είναι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, οι 31 του Λαϊκού Μετώπου ενώ μόνο δύο πρόσκεινται στην παράταξη Μακρόν.

Στις υπόλοιπες 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στις 191 από αυτές έχουν προκριθεί δύο υποψήφιοι, σε 305 έχουν προκριθεί τρεις και στις υπόλοιπες πέντε έχουν προκριθεί τέσσερις υποψήφιοι.

Σε κάθε περίπτωση βουλευτής στον δεύτερο γύρο εκλέγεται ο πρώτος. Επίσης από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις 297, η αριστερά στις 159 , η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα σχετικώς περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

Με δεδομένο ότι τόσο στην παράταξη Μακρόν όσο και στην παράταξη της αριστεράς έχουν αφήσει, λίγο πολύ, να εννοηθεί πως θα αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοί τους που δεν έχουν πιθανότητες να έρθουν πρώτοι, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης των ακροδεξιών υποψηφίων, το βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα γίνει πράξη. Πολύ περισσότερο όταν στο πλαίσιο της παράταξης Μακρόν υπάρχουν πρώτης τάξεως στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ, που επί της ουσίας θεωρούν εξίσου επικίνδυνα για την δημοκρατία τόσο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν όσο και το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Ανυπότακτη Γαλλία. Σημειώνεται ότι η αριστερά έρχεται τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες.

Η κατάσταση αυτή θα ξεκαθαριστεί ωστόσο μέχρι αύριο το βράδυ, που είναι η τελευταία προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Τότε θα καταστεί σαφές αν και σε ποιο βαθμό η δέσμευση περί απόσυρσης υποψηφίων των πέραν της ακροδεξιάς παρατάξεων θα γίνει πράξη, αλλά και το αν οι υποψήφιοι που αποσύρονται είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν ότι υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον αντίπαλο του κόμματος της Λεπέν.

Οι τριγωνικές αναμετρησεις σε 305 εκλογικές περιφέρειες

Η διαδικασία του β’ γύρου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στις 305 μονοεδρικές περιφέρειες με τρεις υποψηφίους: Εκτός από τον συνασπισμό της Ακροδεξιάς, στο δεύτερο γύρο περνά ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (στον οποίο συμμετέχουν από μετριοπαθείς σοσιαλιστές ως ακροαριστεροί σχηματισμοί) με 28%, αλλά και η συμμαχία «Μαζί» υπό τον Μακρόν με 20%.Το ερώτημα είναι ποιοι θα διαλέξουν αν αποσυρθούν υπέρ ποιων .

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος είναι πιθανό να αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τον δεύτερο γύρο, προειδοποίησε ότι η ακροδεξιά βρίσκεται πλέον στις “πύλες της εξουσίας” και δήλωσε ότι το RN δεν θα πρέπει να λάβει “ούτε μία ψήφο” στον δεύτερο γύρο.

“Έχουμε επτά ημέρες για να γλιτώσουμε τη Γαλλία από την καταστροφή“, δήλωσε ο Ραφαελ Γκλυκσμάν βασικό στέλεχος της αριστερής συμμαχίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για μια «ευρεία, σαφώς δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο».

«Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο – να εμποδίσουμε τον Εθνικό Συναγερμό να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

Ο Μελανσόν από την πλευρά του δήλωσε «ένα πράγμα είναι σίγουρο, ο κ. Ατάλ δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός».

Ωστόσο, συμφώνησε με τον Ατάλ ότι δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο παραπάνω το κόμμα της Λεπέν και δήλωσε ότι στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι του κόμματός του βρίσκονταν στην τρίτη θέση και το RN προηγούνταν, θα αποσυρθούν και αυτοί.

Ηγέτες τόσο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ξεκαθάρισαν χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους στις περιφέρειες που κάποιος άλλος υποψήφιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει το RN την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο.

Αλλά και στο ακροδεξιό άκρο επιχειρούνται συγκλίσεις .Βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού κάλεσαν κεντροδεξιούς πολιτικούς του κόμματος “Οι Ρεπουμπλικάνοι” (LR), το οποιο έλαβε λιγότερο από 7% στον πρώτο γύρο, να αποσυρθούν από περιφέρειες όπου μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε υπέρ του RN.

«Αν ξέρουν πως δεν θα νικήσουν, τους καλώ να αποσυρθούν και να επιτρέψουν να νικήσει η εθνική πλευρά», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL η βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού Λορ Λαβαλέτ.

Προς το παρόν, Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι είχαν διχαστεί πριν από τις εκλογές με μικρό αριθμό βουλευτών τους να συντάσσεται με τον Εθνικό Συναγερμό, δεν έχουν γνωστοποιήσει ποια στάση θα τηρήσουν.

Η Μαρίν Λεπέν στο κατώφλι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι με αυτά τα δεδομένα και την επικείμενη συνεργασία των δυνάμεων που αντιτίθεντο στην ακροδεξιά, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δυσκολευτεί να κερδίσει την πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο, η νέα Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας θα μεταβληθεί σε ένα γήπεδο διαρκών αντιπαραθέσεων καθώς ο Εθνικός Συναγερμός θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα με ευρείες δυνατότητες πρόκλησης εμποδίων και αναστάτωσης ενώ θα διαθέτει την δυναμική του φαβορί για πλειοψηφία στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Μουτάμπα Ραχμάβ διευθύνοντα σύμβουλο Ευρώπης της Eurasia Group, με βάση τα αποτελέσματα , “η ακροδεξιά θα δυσκολευτεί να κερδίσει την πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή”, γεγονός που όμως οδηγεί στην πιθανότητα η νέα Εθνοσυνέλευση να είναι “θορυβώδης και σχεδόν ακυβέρνητη”. Η αποτυχία της Λεπέν να καταλάβει την εξουσία είναι πιθανό να αποδειχθεί καθυστερημένη υπαρξιακή κρίση αλλα οχι αναπόφευκτη για τη Γαλλία.

Το σημαίνει μια κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού

Ο Εθνικός Συναγερμός, ένα κόμμα που ήταν για καιρό παρίας για πολλούς στη Γαλλία, βρίσκεται τώρα πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν ποτέ στην εξουσία. Η Λεπέν επεδίωξε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για ρατσισμό και αντισημιτισμό, μια τακτική η οποία λειτούργησε καθώς οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τον Μακρόν και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση.

Μια κυβέρνηση με επικεφαλης το RN θα δημιουργούσε μείζονα ζητήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Οικονομολόγοι έχουν επίσης αμφισβητήσει αν τα σχέδια του Εθνικού Συναγερμού για δαπάνες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία της νέας εθνοσυνέλευση θα είναι η πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει κοινοβουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί μια ” συγκατοίκηση” μεταξύ ενός κεντρώου Προέδρου με μια ακροδεξιά κυβέρνηση . Ο Μακρόν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία με την ακροδεξιά. Εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την πρώτη θέση αλλά όχι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πλειοψηφία, ο Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κοινοβούλιο ανίκανο να κυβερνήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και την κορυφαία στρατιωτική της δύναμη.

Στις πρώτες αντιδράσεις μετά την εκλογική νίκη η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κεντρώο στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε “σχεδόν εξαλειφθεί” . Δήλωσε ότι οι Γάλλοι έδειξαν “με μια ξεκάθαρη ψήφο … την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα στα επτά χρόνια της περιφρονητικής και διαβρωτικής [προεδρίας]” του Μακρόν.

Ο 28χρονος πρόεδρος του κόμματος του Εθνικού Συναγερμού και υποψήφιος πρωθυπουργός Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε έτοιμος να αναλάβει της προεδρία της κυβέρνησης . Είπε ότι θέλει να είναι ο “πρωθυπουργός όλων των Γάλλων”, σεβόμενος το σύνταγμα σε μια “συμβίωση” με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά “ασυμβίβαστος ως προς τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε”.”Ο γαλλικός λαός έχει δώσει σαφή ετυμηγορία”, πρόσθεσε

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , The Guardian

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα