back to top
27 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

27 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ο οδικός χάρτης και… η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε επίσης

Με την ανακοίνωση απο τον Νίκο Ανδρουλάκη του οδικού χάρτη προς τις εσωκομματικές κάλπες στις 6 και 13 Οκτωβρίου, απαντήθηκε σίγουρα το ένα κρίσιμο ερώτημα περί επιτάχυνσης των διαδικασιών, κοινό αίτημα άλλωστε αρκετών στελεχών και βουλευτών του κόμματος στον απόηχο των ευρωεκλογών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέθεσε απόψεις, παρουσιάζοντας καθαρές λύσεις στην Κεντρική Επιτροπή, όπως είχε δεσμευθεί στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ, τόνιζαν, πηγές προσκείμενες στο προεδρικό περιβάλλον.

Οι τόνοι θα μπορούσαν να είναι ιδιαιτέρως οξυμένοι, η ομιλία του προέδρου ωστόσο λειτούργησε υπο μια έννοια κατευναστικά, συνέτειναν αρκετοί απο τους παρευρισκόμενους στην μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΕ.

Υπήρξαν ωστόσο και εκείνες οι φωνές που εντόπισαν λόγο διχαστικό, αδυναμία του Προέδρου να αφουγκραστεί αυτά που θέλει η κοινωνία απο το ΠΑΣΟΚ ζητώντας μεγαλύτερη δόση αυτοκριτικής.

Όπως και να έχει, ο οδικός χάρτης πέραν του εκλογικού μήνα Οκτωβρίου περιλαμβάνει και την πρόταση για παρουσίαση υποψηφιοτήτων και πολιτικών θέσεων σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών»

Τρεις υποψηφιότητες…δεν αποκλείονται όμως και άλλες

Ν.Ανδρουλάκης: αυτονόητο ότι στις εκλογές θα ζητήσω την ανανέωση της εντολής

Είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές θα ζητήσω την ανανέωση της εντολής από τον δημοκρατικό κόσμο της παράταξης, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης γνωστοποιώντας την υποψηφιότητα του και πρότεινε τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων. Είναι σαφές, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε έναν διαλυτικό διχασμό, σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια που πληγώνει τον κόσμο μας. Δεν ξεκίνησε με δική μου ευθύνη, αλλά ως πρόεδρος έχω το χρέος να την κλείσω όσο το δυνατόν νωρίτερα, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Έχω ξεκαθαρίσει ότι Πρόεδρος υπό ομηρία δεν πρόκειται να γίνω από κανέναν. Είτε εντός, είτε εκτός ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.. Κατά τα λοιπά, αναγνώρισε ότι σε κάποια κρίσιμα ζητήματα εστάλη θολό πολιτικό μήνυμα και εμφανιστήκαμε-όπως είπε- με διγλωσσία. Και αυτό -πρόσθεσε-είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε. Όχι, βέβαια, όσο θα θέλαμε και στοχεύαμε.
Το ήθελα πάρα πολύ όλοι μας. Όμως, δεν πρέπει να καταστροφολογούμε, ανέφερε μεταξύ άλλων κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του.
Ο κ. Ανδρουλάκης απέρριψε, «τα σενάρια που κυκλοφορούν για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάλογα προηγούμενων σεναρίων περί στρατηγικής συμμαχίας με τη Ν Δ», Κόμμα παρέλαβα από την Φώφη Γεννηματά. Δεν θα γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός» είπε χαρακτηριστικά.

Χ. Δούκας: Δεν αναζητούμε Μεσσία, αλλά ηγεσία που θα κερδίσει

Τη δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Χάρης Δούκας. Μόνος του κανένας δεν μπορεί. Για αυτό ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό το σχέδιο και αυτούς τους στόχους θέλω να υπηρετήσω . Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι , μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξη σας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: Δεν αναζητούμε Μεσσία, αλλά ηγεσία που θα κερδίσει. Η 3η θέση στο πολιτικό σύστημα δεν μας καθιστά δύναμη ανατροπής, ούτε μας βάζει σε τροχιά διακυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αθήνας λέγοντας: Στον δήμο της Αθήνας το περασμένο Φθινόπωρο δώσαμε μια μεγάλη μάχη απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ , μια μάχη που οι περισσότεροι τη θεωρούσαν χαμένη.
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται οτι είναι μόλις 6 μήνες στο τιμόνι του δήμου, ο κ. Δούκας ανέφερε με νόημα:Οι συνθήκες επιβάλλουν το πότε.
Δηλώνω οτι θα παραμείνω δήμαρχος σε κάθε περίπτωση, γιατί αποτελεί αμοιβαίο πλεονέκτημα για την πόλη και το κίνημα.Το τοπικό συναντά το εθνικό και το εθνικό το τοπικό. Ο κ. Δούκας εξέφρασε τη συμφωνία του με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης. O δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκε ενωτικός επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: Συντεταγμένα και ενωμένοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη επανεκκίνησης και αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης

Π.Γερουλάνος: “Σχέδιο, για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική”

Την υποψηφιότητα του ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος χαρακτήρισε ενωτική την πρόταση Ανδρουλάκη. Παρουσιάζοντας την πολιτική του πλατφόρμα ο κ. Γερουλάνος έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο “Σχέδιο, για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική”. Απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία αναφέροντας χαρακτηριστικά: Να μην ξεχνάμε ποτέ, πώς και τη Δευτέρα μετά την κάλπη, πάλι στο ίδιο κόμμα θα είμαστε.
Συμπεριφορές πόλωσης και τοξικότητας, δείχνουν σαν να μην πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Μιχάλης Κατρίνης;

Είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις πολιτικές και να μην εξαντληθούμε μόνο στην αλλαγή ρόλων.Η χώρα και μαζί και η παράταξη χρειάζονται ένα ισχυρό και δημιουργικό σοκ, τόνισε ο κ . Κατρίνης. Παραμένει ωστόσο ερώτημα η στάση που θα ακολουθήσει. Πληροφορίες του Α984 θέλουν να βρίσκεται κοντά στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας, καταθέτοντας την μάλιστα άμεσα.

Την υποψηφιότητά της ανακοίνωσε το πρωί η Μιλένα Αποστολάκη.

Στη θέση του γραμματέα μέχρι και το πέρας του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε οκ. Ανδρουλάκης, παραμένει τελικά ο Α. Σπυρόπουλος, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Στιγμές έντασης…

Στιγμές έντασης υπήρξαν προς στιγμή αργά το απόγευμα, καθώς αρκετά στελέχη της ΚΕ κατήγγειλαν οτι ενώ είχαν γραφτεί στη λίστα των ομιλητών, δεν έλαβαν το λόγο διαμαρτυρόμενοι είτε για μη σωστή οργάνωση του χρόνου είτε γιατί παρακάμφθηκαν απο προεδρικά στελέχη τα οποία κατά παρέκκλιση μίλησαν περισσότερο. Αποτέλεσμα αρκετοί να αποχωρήσουν. Ένας εξ’ αυτών και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ο οποίος ήταν απο τους τελευταίους στη λίστα των ομιλητών, αποχώρησε στο μεσοδιάστημα και μετέβη στη Σταμάτα εκλογική του περιφέρεια που δοκιμάσθηκε χθες απο την πυρκαγιά

Συνεπώς αυτό που μένει να απαντηθεί τώρα, είναι 1ο) σε τι κλίμα θα οδηγηθεί στις εσωκομματικές κάλπες το ΠΑΣΟΚ , 2ο)αν θα υπάρχουν εκπλήξεις στο θέμα των υποψηφιοτήτων, και 3ο)πως θα κεφαλαιοποιήσει το κόμμα στο τέλος της διαδρομής, την επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα