back to top
31.5 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

31.5 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Π. Ευθυμίου: Το ΠΑΣΟΚ επέδειξε τεράστια πολιτική ωριμότητα

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να προβάλει το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα ανανεωμένο και καθαρό από τυχοδιώκτες της εξουσίας προκειμένου να κατορθώσει να πείσει την κοινωνία και να αποτελέσει πλήρη και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, υπογράμμισε μέσω του Αθήνα 9.84, ο Πέτρος Ευθυμίου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και πρώην Υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητώντας με τον Γιώργο Μελιγγώνη στον ραδιοφωνικό αέρα του σταθμού της πόλης, χαιρέτισε την χθεσινή απόφαση για διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στις 6 και 13 Οκτωβρίου, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες και σημείωσε: «Ο τόπος δεν χρειάζεται ευκαιριακές συγκολλήσεις, ούτε να δώσει λύσεις σε απελπισμένους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός θέσεων εξουσίας και αναζητούν νέες καρέκλες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί από κάποιους ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σκάφος που προχωράει και ο κάθε ξέμπαρκος θα θέλει να ξανανέβει πάνω, ιδίως όσοι το είχαν εγκαταλείψει σαν τα ποντίκια, όταν έδειχνε να βυθίζεται».

Πρόσθεσε δε, ότι «δεν χρειάζονται παιχνίδια, τακτικές ή κόλπα εξουσίας. Χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελέσει τον πυρήνα της ανασύνθεσης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

 

«Το ΠΑΣΟΚ επέδειξε τεράστια πολιτική ωριμότητα»

«Η χθεσινή ήταν μια καλή ημέρα για το πολιτικό σύστημα. Ένα κόμμα που φαινομενικά, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι μικρομεσαίο, επέδειξε τεράστια πολιτική ωριμότητα. Συμπεριφέρθηκε ως κόμμα εξουσίας, δηλαδή, ως αυτό που είναι πραγματικά και που χρειάζεται ο τόπος.  Ήταν ένα τεράστιο βήμα ενός φορέα που στο DNA του είχε πάντα μια λογική ευθύνης και κυβερνησιμότητας και χθες την επαλήθευσε με πολύ ισχυρό τρόπο. Είμαι αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ, με την όποια ηγετική εκδοχή, θα αποτελέσει τη βάση της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης».

«Θεμιτή η προσωπική πολιτική φιλοδοξία»

«Υπάρχουν διαδικασίες που θα οδηγήσουν και σε πρόσθετες υποψηφιότητες.
Είναι θεμιτή η προσωπική πολιτική φιλοδοξία. Σε αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος να ανταποκριθεί με επάρκεια, να καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο βάσει του οποίου θα υπάρξει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ και ταυτόχρονα μια καθαρή γραμμή για την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γιατί και η ΝΔ που είναι το μεγάλο πολιτικό αντίπαλο δέος και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, επομένως, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιχειρήσει συντεταγμένα και υπεύθυνα να παρουσιάσει στον κόσμο την εναλλακτική του πρόταση εξουσίας».

 

«Έβρεχε χρυσάφι για το ΠΑΣΟΚ κι εμείς αποκομίσαμε μια χούφτα χάλκινα νομίσματα»

«Από τις εθνικές εκλογές ως τις ευρωεκλογές έβρεχε χρυσάφι για το ΠΑΣΟΚ κι εμείς αποκομίσαμε μια χούφτα χάλκινα νομίσματα. Προσωπικά, ζήτησα στο Πολιτικό Συμβούλιο από τον πρόεδρο του κόμματος να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία για την αλλαγή ηγεσίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανταποκρίνεται σε μια νέα πρόκληση. Η βάση θα αποφασίσει αν θα υπάρξει ανανέωση εντολής προς το πρόσωπό του. Από την άλλη, όποιος καινούργιος ή καινούργια τυχόν εκλεγεί, θα πρέπει να υπερβεί ένα απίστευτο κεφάλαιο αλλά και τις όποιες αδυναμίες μας οδήγησαν σε αυτές τις χαμηλές πτήσεις».

 

«Γεννηματά και Ανδρουλάκης ανέβασαν το ΠΑΣΟΚ στην επιφάνεια»

«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ υπάρχει χάρη σε δύο ρωμαλέες παρεμβάσεις , της Φώφης Γεννηματά που το πήρε από το πηγάδι και το ανέβασε στην επιφάνεια αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος με τη περίφημη διατύπωση ”ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης”, ξεκαθάρισε την πολιτική αυτονομία του κόμματος. Σε αυτό πάτησαν και οι τρεις χθεσινοί υποψήφιοι και αυτό θα είναι και η σφραγίδα όποιου άλλου υποψηφίου έρθει».

«Απειλείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»

«Όπως είχε πει ο Μαρξ, στη Γαλλία έχουμε πάντα την καλύτερη εικόνα των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Η επικράτηση της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές αποτελεί απειλή σε ένα σύστημα αρχών που εγκαθίδρυσε η ίδια η Γαλλία με τη Γαλλική Επανάσταση. Κινδυνεύει  το ίδιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα γιατί ο πυρήνας των θέσεων της Λεπέν είναι αμφισβήτηση σε ότι θεμελιώθηκε από την περίοδο του Ντελόρ και μετά.

Υπάρχει μια μεγάλη ευρωπαϊκή στροφή και αν αυτό το συνδέσουμε με την πιθανότητα εκλογής του Τραμπ στις ΗΠΑ, υπάρχει ο φόβος να βρεθούμε διεθνώς σε μια συνθήκη η οποία θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα που τα τελευταία 40 χρόνια αποτελούσαν το κοινά αποδεκτό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ συνδέονται στενά με το ότι πρέπει να ανασυνταχθεί η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σε κάθε χώρα και να έχει κοινή ατζέντα αλλαγής των δεδομένων στην Ευρώπη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα